Langkau ke kandungan utama

Dari Senja Hingga Lewat Malam

Sepatutnya awal senja aku sudah pulang kerumah untuk berehat setelah tiga hari berbengkel dan memerah otak menyiapkan projek di pejabat. Namun kerana ada jemputan menghadiri majlis sosial di bumbung pejabat, aku sertai dan hanya pulang selepas lewat malam dan mata semakin mengantuk, badan semakin lesu.

Namun sepanjang menunggu masa majlis tiba dan semasa majlis itu sendiri, aku sempat mengambil beberapa shot fotografi untuk memahirkan lagi aku dengan mode manual pada kamera yang selama ini amat aku abaikan. Hasilnya agak memuaskan hati aku sendiri. Ada beberapa perkara aku masih perlu belajar. Tetapi semakin hari, aku semakin suka mengambil shot senja dan lewat senja. Cuma agak rugi, setakat ini aku masih belum berpeluang mengambil shot subuh dan awal pagi.


Cuaca agak suram di Putrajaya. Langit penuh dengan awan menyebabkan cahaya natural tidak boleh menembusinya. Aku perlu tunggu hingga lewat senja untuk mendapatkan shot sebegini. Aku tidak menggunakan tripod, jadi gambar agak kabur kalau dilihat betul-betul.Semasa di majlis, atas bumbung pejabat, aku sempat mengambil shot kerja-kerja pembinaan bangunan komersial di sebelah pejabat. Sekali lagi, kerana aku tidak menggunakan tripod, hasilnya tidak seberapa.Dua gambar bawah adalah shot dari sudut yang hampir sama pada berlainan waktu.


Shot di atas di ambil mengarah ke jalan utama ke parkir pejabat waktu senja berlabuh. Manakala gambar bawah pula adalah sekitar 10 malam di lokasi yang sama. Suatu ketika dulu, pembikin filem amat gemar menggunakan ruang jalan ini untuk merakamkan filem mereka. Sekarang sudah amat jarang.Dua shot di bawah pula adalah permandangan menara utama kompleks pejabat JPN di Putrajaya pada waktu senja dan malam.Gambar atas dan bawah sebenar agak kabur tetapi masih boleh diterima. Aku tertarik dengan gambar bawah kerana aku sebenarnya tidak perasan ada bulan di sebalik awan.Begitu lebih kurang eksperimentasi fotografi aku. Masih amat banyak yang aku aku belajar. Terima kasih sahabat yang sering memberi komen dan galakan. Ada yang mencadangkan agar aku pamerkan koleksi fotografi ini di galeri. Maaf, aku tidak fikir hasil kerja aku sebegitu hebat. Belum sampai masa untuk dibuat sebegitu.

Esok kalau diizinkan keadaan, aku mahu bergerak sekeliling Putrajaya untuk merakamkan shot siangnya. Kalau tidak hujan. Tidak mengapalah. Aku selesaikan kerja lain dulu.

Ulasan

  1. Saya suka dan kagum dengan kesungguhan saudara, teruskan,saya percaya satu hari hasil kerja saudara akan mendapat tempat yang sewajarnya.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…