Langkau ke kandungan utama

Hujan Tiba Dan Jambatan

Menjelang petang di Putrajaya, hujan pula tiba. Aku masih belum keluar dari pejabat. Angin di luar begitu kuat menderu dan mengeluarkan bunyi yang sureal.


Bagaimana keadaan pun, jambatan ini (Jambatan Seri Wawasan) tetap akan berkilauan. Antara jambatan paling cantik pernah aku temui dan lalui. Alangkah bagusnya kalau jambatan-jambatan di Malaysia dibina dengan seni dan teknologi sebegini. Mungkin tidak sepenuhnya begini. Maksud aku, aku mahu jambatan di Malaysia punyai nilai estatika yang tinggi dan sedap mata memandang.

Jambatan sebenarnya adalah simbol dan benar, begitu banyak maksud di sebalik jambatan. Sebab itu di negara barat dan juga mungkin, China dan Jepun begitu menitik berat nilai estatika apabila membina jambatan. Kalau hendak difikirkan, kenapa perlu membazir membina jambatan yang cantik?

Jawapan aku mudah, orang tidak semata-mata memandu ke Millau di Perancis untuk melalui Millau Viaduct. Orang mahu melihat kehebatan senibinanya. Begitu juga apabila orang mengatakan mengenai Golden Gate Bridge atau Sydney Harbour Bridge.

Mungkin, salah satu petunjuk kemodenan sesebuah negara adalah apabila mereka mampu membina jambatan-jambatan hebat dan menakjubkan. Jadi tidak hairan melihat negara China begitu bersungguh-sungguh membina ratusan jambatan mega yang hebat dan cantik untuk merentasi sungai, delta dan lautan mereka.

Jadi aku agak kecewa apabila kerajaan mengeluarkan contoh rekabentuk jambatan kedua Pulau Pinang tidak lama dulu. Terlalu membosankan. Namun begitu, suatu masa nanti, aku mahu melihat kiranya ada kerjasama antara Malaysia dan Singapura membina jambatan paling cantik dan menakjubkan bagi menggantikan tambak Johor yang usang dan menyesakkan itu.

Tunggu sajalah. Bila, belum tahu.

Ulasan

  1. Renny9:23 PG

    In the not so distant future, there will be a bridge across Selat Melaka from Peninsular Malaysia (maybe Melaka or Johor) to Sumatera, Indonesia. Its in the planning stage right now.

    So we shall see what design the 2 countries have for this bridge.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…