Langkau ke kandungan utama

Kamera Di Sana Sini

Sampai di pejabat, aku terus berjalan ke tapak pesta belon udara panas. Belon-belon besar sedang dinaikkan. Aku tidak berminat untuk mengambil gambar belon, aku sudah ada banyak gambar tersebut yang aku ambil sejak hari Khamis lalu. Aku cuma ingin melihat suasana sekeliling.

Aku sedari sesuatu. Hampir semua orang yang ada di situ (kecuali sebilangan besar budak kecil) ada kamera di tangan mereka, baik dari jenis apa pun. Dari kamera bodoh di telefon bimbit hinggalah DSLR (aku rasa aku ada nampak SLR biasa juga) paling canggih, semua ada di situ. Dari lensa mati telefon bimbit hinggalah lensa telefoto panjang milik jurufoto profesional (atau orang perasan bagus?). Ramai sungguh!

Aku juga pasti, ramai antara pengguna DSLR yang aku nampak hanya menggunakan mod AUTO sepenuhnya untuk mengambil gambar. Ini lebih-lebih lagi kalau mereka sekadar guna lensa kit asal yang dibeli bersama body kamera. Semakin popular DSLR di Malaysia hatta orang yang tidak pernah langsung guna DSLR pun sekarang mahu beli. Mungkin antara punca mereka beli kerana dipengaruhi dengan "kenyataan" gambar yang dirakam adalah lebih baik dari kamera digital biasa. Atau saja hendak menunjuk kepada kawan yang dia ada kamera lebih canggih.

Apa pun jua niat dan tujuan mereka, aku merasa teruja melihat gelagat mereka. Aku ingat dulu orang kalau boleh nak beli kamera senipis mungkin. Sekarang mungkin tidak lagi. Orang lebih suka beli DSLR. Kalaulah suatu masa nanti harga DSLR jatuh di bawah paras RM1,500, pasti lebih ramai akan menggunakannya. Lebih lagi kalau kebanyakkan DSLR sekarang sudah ada fungsi live view, sama seperti kamera digital biasa. Apa bestnya guna benda tu? Orang guna DSLR untuk kita teropong lubang fokus kecil. Itulah 'essence"nya bagi sebuah SLR. Kalau sudah ada live view, baik beli saja kamera digital prosumer biasa. Lebih bagus.

Aku berjalan balik dan berfikir. Aku perlukan dua lensa sekarang. Pertama 10-22mm. Kedua, 28 - 300mm kalau ada. Cukup. 50mm? Aku kurang mahir dengan potret.

Sambung kerja.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…