Langkau ke kandungan utama

Petang Sabtu Di Putrajaya (Ada Belon Udara Panas!)

Sabtu petang di Putrajaya. Jalan jem teruk akibat pesta belon udara panas. Ramai orang berpusu-pusu ke Putrajaya untuk menyaksikan belon-belon besar terbang ke udara.

Namun angin hari ini agak kuat menyebabkan belon tidak boleh dinaikkan. Lewat petang barulah belon-belon ini naik. Untung juga cuaca hari ini amat cantik dan nyaman.

Pemandu kereta mencari ruang meletak kereta. Akhirnya ruang tepi jalan itu juga yang jadi tempatnya. Padang yang kosong dan luas itu? Terbiar saja. Tiada jalan untuk masuk.

Belon-belon udara panas mula naik satu persatu setelah lewat petang. Namun cuaca amat cantik dan cerah.

Shot ini aku sengaja ambil kerana bangunan di kanan itu adalah bangunan JPN. Aku suka awan di jauh sana.

Dari arah yang sama dalam bentuk potret pula. Lebih bertambah cantik awan sana. Belon masih ada dalam gambar ini. Seperti belon itu terbang begitu tinggi walau hakikatnya cuma beberapa ratus meter saja dari darat.

Belon menuju ke awan...


Dan semakin jauh dari mata yang memandang.

Petang ini sungguh indah. Cuma...

Jalan di luar sana amat sibuk dan jem. Jadi, terpaksalah aku tunggu lebih lama di dalam pejabat ini.

Ulasan

  1. dah terlepas nak join event mcm ni ...

    terpk .. y big event selalu kat KL or Putrajaya jerk ... Malaysia kan ada 14 negeri 3 wilayah, sepatutnya acara mcm ni lah boleh promosi negeri or tempat lain kat Malaysia

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…