Langkau ke kandungan utama

Sebelum Pergi

Bulan lepas, sebelum aku pergi kursus, aku tinggal beberapa post di sini supaya orang tidak tertunggu-tunggu dan tertanya-tanya. Kali ini, aku tidak dapat melakukannya. Aku agak keletihan, mental.

Lewat tengah malam, baru selesai aku packing pakaian dan barangan yang perlu dibawa pergi bersama esok. Biasanya dulu, aku sumbat apa yang ada kedalam beg. Kali ini dek kerana terlalu leka menonton DVD sambil mengemas barang, satu beg pun masih ada 1/4 yang kosong. Sedangkan dulu, dengan jumlah pakaian yang sama banyak, aku terpaksa masukkan ke dalam beg laptop.

Sebenarnya aku teringatkan teknik menyusun baju ke dalam beg melalui satu siri TV yang dikendalikan oleh lima orang pengacara gay, Queer Eyes For The Straight Guy. Lama sudah menyepi siri ni kan? Dulu di 8TV, mereka siarkan lewat malam dan ianya menimbulkan sedikit kontroversi. Maklumlah, bukan semua orang boleh menerima gay, apatah lagi rancangan TV kendalian orang gay. Lagi pun, akal masyarakat kita ni cetek sangat. Lelaki gay berlima itu punya agenda untuk "menggaykan" masyarakat lah kononnya. Diluar norma orang Islam kononnya.

Kalau sesuatu perkara yang ditunjukkan baik, apa salah kita ikut? Kalau kamu bukan gay, kamu takkan jadi gay melainkan kamu sendiri yang mahu. Itulah, betul juga kata orang. Kita sini mudah terpengaruh. Patutlah ada orang beria-ia hendak halang segala kebebasan manusia di Malaysia kerana orang kita amat-amat mudah terpengaruh... agaknyalah.

Berbalik kepada siri TV itu (aku peduli apa dengan kamu punya retorik). Salah satu cara lipatan yang bagus untuk disimpan kedalam beg adalah dengan menggulung baju-baju kita dan kemudian simpan ke dalam beg. Ia sebenarnya boleh menjimatkan ruang disamping menjaga baju kita dari kedutan. Jadi, aku cuba.

Menjadi. Empat gulungan baju T boleh aku susun satu baris dalam beg dan ianya masih hanya setinggi 2 lipatan baju T secara biasa. Jadi teorinya, aku jimat ruang sebanyak 2 baris lipatan baju T. Cubalah. Lipat baju macam biasa dulu. Bila siap, baru gulung lipatan tersebut.

Tidak salah kalau kita belajar perkara baik, bukan?

Melalui siri itu juga aku pelajari bahawa apabila di restoran dan kamu membawa teman wanita/isteri atau sesiapa saja perempuan, pastikan mereka duduk menghadap ruang restoran atau ruang yang lebih luas. Kalau di tepi tingkap, biarkan mereka duduk menghadap tingkap. Aku lupa apa rasional tapi rasanya kerana mata lelaki lebih liar. Agaknya. 

Banyak yang aku pelajari. Banyak bagusnya. Yang baik itulah yang kita ambil.

Esok pagi walaupun hari perjalanan, aku perlu ke pejabat awal. Ada program yang perlukan kendalian aku. Tengahari nanti barulah bergerak ke Agrotek Resort. Balik mungkin pada Ahad malam. Esoknya boleh rehat di rumah. Lagipun, isnin minggu depan adalah hari cuti umum.

Tapi aku rasa aku perlu ke pejabat juga pada Isnin nanti. Sigh...

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…