Langkau ke kandungan utama

Sekali Sekala

Dalam sibuk kerja, lepas juga 50 post dalam blog untuk bulan ini. Tiga bulan yang amat aktif, agaknya. Tahun ini juga lebih banyak fotografi dalam blog ini. Mungkin kerana aku jumpa cara yang lebih senang untuk linkkan foto-foto di akaun picasaweb ke blog ini. Banyak lagi yang aku boleh sumbat di picasaweb tu. Sekarang baru setakat 28% kapasiti digunakan. Jadi aku tidak fikir aku akan berhijrah ke Flickr atau Fotopages dalam masa terdekat (sebenarnya aku ada akaun dua foto site tu).

Cuma aku teringin hendak berubah server untuk blog. Namun setakat ini, tiada yang memberikan perkhidmatan yang mudah dan sebaik Blogspot. Wordpress walaupun menarik tetapi banyak sangat limitasi terutama kalau hendak guna domain name sendiri seperti yang aku guna ini. Jadi, buat masa sekarang juga, aku takkan berhijrah ke mana-mana blog provider lain. Cukup dengan Blogspot.

Tengok betul-betul akaun Blogspot aku. Sejak dari 2002. Awal dulu untuk update di Blogspot ini macam pengalaman membedah pesakit (aku sendiri tiada pengalaman sebegitu). Susah dan menyusahkan. Akibatnya ketika awal dulu, aku lebih senang menghasilkan page blog aku sendiri menggunakan Dreamweaver dan upload ke server internet. Macam buat website. Memang website pun. Kalau kamu rajin cari, kamu boleh jumpa laman web lama aku yang ada blog.

Seingat aku juga, aku mula menulis blog beberapa minggu sebelum kapal terbang pengganas meruntuhkan World Trade Center di New York dan aku ada menulis mengenainya.

Kalau kamu masuk sini kemudian aku baca cerita sebegini, itu maknanya aku tidak ada idea dan sesedap rasa bercerita juga semata-mata untuk membuang masa kamu.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Terminal Bersepadu Bas - Bandar Tasik Selatan

Tempohari semasa dalam perjalanan ke terminal bas sementara Bukit Jalil untuk membeli tiket balik kampung Zura, kami melencong sementara ke Terminal Bersepadu Selatan (TBS) di Bandar Tasik Selatan. Terminal bas moden ini terletak bersebelahan dengan stesen ERL, KTM Komuter dan LRT Bandar Tasik Selatan. Pada asalnya, terminal bas ini dirancang untuk digunakan sebagai terminal bas ekspres laluan arah selatan Semenanjung Malaysia iaitu semua destinasi ke Negeri Sembilan, Melaka dan Johor.

Namun kalau mengikut saiz infrastruktur yang dibangunkan, TBS mampu mengendalikan semua perjalanan bas ekspres laluan utara, timur dan selatan untuk jangkamasa sekurang-kurangnya 10 tahun. Jadi kerajaan boleh jimat kos pembinaan terminal arah lain buat masa ini (kalau betul kerajaan kurang dana sekarang) dan satukan terminal arah utara dan selatan di TBS saja. Terminal arah timur masih sesuai digunakan di Terminal Putra berhampiran PWTC. Terminal Puduraya yang sekarang masih dalam proses renovasi aku fik…