Langkau ke kandungan utama

Empat Cerita

PERTAMA

Setelah lebih seminggu menggunakan Windows 7 Beta Build, aku kembali menggunakan Windows Vista. Maklum dengan versi Beta, banyak lagi yang sedang diperbaiki oleh Microsoft, mungkin. Aku selesa menggunakan Windows 7 dan ianya agak pantas berbanding Vista. Namun kerana aku ada masalah dengan sistem bunyi di mana Windows 7 menyatakan bahawa hardware aku menimbulkan konflik dengan OS mereka, aku terpaksa kembali ke Vista.

Secara umumnya, Windows 7 lebih "ringan" dan mudah dijalankan. Apa mengecewakan aku adalah kerana Windows 7 tidak membawa apa-apa perubahan signifikan terhadap OS keluaran Microsoft. Antaramuka lebih kurang sama dan masih kuno seperti Vista dan XP. Tiada yang radikal.

Aku cadangkan kamu tunggu dulu sehingga versi sebenar Windows 7 keluar nanti. Harapnya ketika itu, masalah yang dihadapi terutama support terhadap hardware sedia ada dapat diselesaikan. Aku pasti akan berpindah ke Windows 7 secepat mungkin apabila keluar kelak. Sekarang, aku terpaksa layan Vista yang amat berat ini.

KEDUA

Bila pulang dari bengkel siang tadi, aku begitu keletihan. Namun niat di hati mahu ke The Mines untuk mencari barang. Sebelum itu, aku mahu tidur sekejap. Jadi aku set penggera di telefon untuk menggerakkan aku pada jam 4 petang.

Empat petang penggera berbunyi. Aku dengan malas capai telefon dan padamkan penggera. Aku tidur kembali; hingga jam 7 petang. Benarlah aku amat keletihan akibat dari bengkel yang berlangsung sejak dari khamis lalu hingga tengahari ahad tadi.

Betul amat memenatkan. Hingga tiba satu masa, aku hampir muntah melihat teks di komputer. Aku terpaksa lari keluar dari bilik bengkel untuk merehatkan otak yang terbeban dengan data yang begitu banyak.

Sebelum balik, bos beritahu bahawa ada satu sesi lagi di awal Mei nanti. Tiga hari yang akan lebih memenatkan. Aku sudah minta awal-awal lagi bahawa aku mahu pembantu untuk membantu aku menaip. Aku tidak mampu untuk melakukannya seorang diri. Bos mencadangkan orang yang sama (dua orang yang agak kurang berfungsi) dan aku tolak. Aku mahu orang lain yang lebih komited dan tidak memberi seribu alasan untuk tidak membuat kerja.

Aku pasti, akhirnya nanti aku akan dapat orang yang Bos cadangkan dan aku bakal hadapi nausea melihat teks lagi. Sigh.

KETIGA

Aku terpaksa limitkan akses ke blog satu lagi (frossonfire.blogspot.com) kerana selepas ini, banyak post di situ adalah isu kontroversi. Aku tidak mahu orang gunakan tulisan aku itu untuk menjatuhkan atau menyusahkan aku nanti. Kalau kamu mahu akses ke blog tersebut, pohonlah. Tapi aku tidak janji untuk benarkan sesiapa saja memasukinya.

Namun, aku tidak pasti sama ada kamu boleh guna selain akaun emel Gmail untuk mendapatkan akses. Cuba dulu.

KEEMPAT

Aku sedari sesuatu. Aku sudah berusia 34 tahun dan sudah lebih 10 tahun aku tidak ada awek. Hahaha.

Memang sah tak laku.


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…