Langkau ke kandungan utama

Kawan Menangis

Beberapa hari lalu.

Hampir lewat malam, aku terima panggilan sedih dari seorang sahabat. Sedang berputus asa kerana manusia lain yang tidak jujur dan ikhlas. Lalu aku pergi mencari dia di suatu sudut di dataran Putrajaya.

Aku hanya ada beberapa ketika untuk mendengar luahan hatinya dan memujuk dia. Atau sekurang-kurangnya mendamaikan hatinya buat sekejap waktu. Dalam detik selepas hujan kami duduk di hamparan batu basah. Dia minta izin untuk mendengar sebuah lagu.

Sepi.

Kesedihan selepas itu. Aku tidak tahu bagaimana hendak bereaksi. Kata-kata aku selepas itu seperti aku cedok bulat-bulat dari kata-kata orang lain. Bila kali terakhir aku memujuk hati orang yang sedang bersedih? Sudah aku lupa. Mungkin lebih 13 tahun dulu dikerusi Kompleks PKNS Shah Alam.

Kemudian dia menceritakan perkara yang telah berlaku.

Kamu mahu menjadi marah, geram dan dalam masa yang sama turut bersimpati dengan dia. Aku bukanlah orang yang terbaik untuk keadaan begitu. Kadang-kadang aku terfikir; kenapa manusia selalu kejam?

Hampir lewat malam, tiupan wisel berbunyi, menandakan waktu santai di dataran Putrajaya sudah tamat. Kami pulang mengikut hala tuju masing-masing.

Sekurang-kurangya aku tahu dia sedikit rasa gembira.

Hidup ini sememangnya indah.

Ulasan

  1. Life is beautiful if you want it to be beautiful. Tenks a lot!

    BalasPadam
  2. Betul. Dan awak sebenarnya hidup dalam dunia yang amat indah. Ingat bulan di langit kelam yang saya tunjuk. Indah, bukan?

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…