Langkau ke kandungan utama

Melupakannya

1.40 pagi. Sebentar tadi aku sudah hampir tidur. Kemudian aku terdengar sebuah lagu di iTunes. Lagu baru yang dimuat turun secara haram dari internet. Aku pasti akan beli CD asli. Atau kalaulah iTunes Store boleh menjual lagu di sini. Lebih mudah.

Lagu nyanyian Zee Avi bertajuk Is This The End.

Aku terkenangkan seseorang. Tadi aku kirim SMS ucapan selamat malam kepadanya. Sudah lama aku tidak melakukannya. Aku fikir aku sudah lama melupakannya. Aku fikir aku sudah berlalu pergi dan meninggalkan sisa-sisa harapan dulu.

Tadi dan sekarang, rasanya masih ada sedikit yang tertinggal. Mungkin aroma indah sebuah perasaan. Tetapi aku tidak menulis panjang. Sekadar ucapan selamat malam. Dua patah kata, sudah cukup. Untuk dia tahu aku masih ingat padanya dan untuk aku sedar aku masih terkenangkannya.

Aku rasa aku perlu benar-benar berlalu pergi. Kalau selepas ini aku temuinya lagi, biar sekadar untuk menghadiahkan sebuah senyuman dari sudut yang jauh. Bukan, bukan berputus asa atau kecewa. Aku fikir aku lebih selesa begini. Memberitahu dunia bahawa hidup ini sentiasa damai dan indah. Memberitahu kamu segala yang manis. Dan aku simpan kelat dan sepi untuk saat-saat sebegini. Lewat malam sambil mendengar lagu sebegini. Untuk aku kenang sendirian.

Kamu tahu apa yang aku suka mengenai dia. Matanya. Cliche, aku tahu. Tapi matanya; seperti kaca. Aku takkan berkelip mata aku sendiri untuk aku lihat matanya itu. Namun, itu juga terpaksa aku lepaskan. Sigh.

Aku fikir aku akan okay. Aku rasa aku akan okay. Ianya lebih mudah dari terus mengenang dan mengharapkan seseorang yang tidak pasti. 

Ulasan

  1. Hmm...sebenarnya sgt faham situasi spt ini...

    BalasPadam
  2. Terima kasih. Feel much better now.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…