Langkau ke kandungan utama

Melupakannya

1.40 pagi. Sebentar tadi aku sudah hampir tidur. Kemudian aku terdengar sebuah lagu di iTunes. Lagu baru yang dimuat turun secara haram dari internet. Aku pasti akan beli CD asli. Atau kalaulah iTunes Store boleh menjual lagu di sini. Lebih mudah.

Lagu nyanyian Zee Avi bertajuk Is This The End.

Aku terkenangkan seseorang. Tadi aku kirim SMS ucapan selamat malam kepadanya. Sudah lama aku tidak melakukannya. Aku fikir aku sudah lama melupakannya. Aku fikir aku sudah berlalu pergi dan meninggalkan sisa-sisa harapan dulu.

Tadi dan sekarang, rasanya masih ada sedikit yang tertinggal. Mungkin aroma indah sebuah perasaan. Tetapi aku tidak menulis panjang. Sekadar ucapan selamat malam. Dua patah kata, sudah cukup. Untuk dia tahu aku masih ingat padanya dan untuk aku sedar aku masih terkenangkannya.

Aku rasa aku perlu benar-benar berlalu pergi. Kalau selepas ini aku temuinya lagi, biar sekadar untuk menghadiahkan sebuah senyuman dari sudut yang jauh. Bukan, bukan berputus asa atau kecewa. Aku fikir aku lebih selesa begini. Memberitahu dunia bahawa hidup ini sentiasa damai dan indah. Memberitahu kamu segala yang manis. Dan aku simpan kelat dan sepi untuk saat-saat sebegini. Lewat malam sambil mendengar lagu sebegini. Untuk aku kenang sendirian.

Kamu tahu apa yang aku suka mengenai dia. Matanya. Cliche, aku tahu. Tapi matanya; seperti kaca. Aku takkan berkelip mata aku sendiri untuk aku lihat matanya itu. Namun, itu juga terpaksa aku lepaskan. Sigh.

Aku fikir aku akan okay. Aku rasa aku akan okay. Ianya lebih mudah dari terus mengenang dan mengharapkan seseorang yang tidak pasti. 

Ulasan

  1. Hmm...sebenarnya sgt faham situasi spt ini...

    BalasPadam
  2. Terima kasih. Feel much better now.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

MRSM Balik Pulau (Koleksi Foto) - Part 1

Malas pula hendak bercerita mengenai Homeroom. Baik aku tunjukkan koleksi gambar yang diambil pada tahun 2003 semasa reunion MRSM Balik Pulau ketika itu. Ada lagi gambar yang akan diupload kemudian nanti. Banyak. Aku fikir ada baik aku kembali kesana suatu hari nanti untuk aku ambil gambar yang lebih baik. Ini pun guna kamera digital Kodak 3.2 megapixel.Model di atas adalah Meor. Ini sebenarnya pada zaman aku dulu merupakan kaunter untuk segala pembayaran yang berkaitan dengan yuran pembelajaran maktab. Kalau tak salah aku ianya adalah sebanyak RM30 setiap bulan. Disini juga kami akan terima wang saku daripada MARA berjumlah RM25 bagi sesiapa yang layak. Segala keputusan, slip periksa dan apa saja urusan dengan pejabat, semuanya disini. Kaunter segera tepi tingkap.Ini sebenarnya pentas dalam dewan besar maktab. Aku masih ingat semasa menjadi 'sound engineer' untuk drama arahan Amron Roni. si Amron ni pernah jadi produser untuk rancangan sembang-sembang Chef Wan di TV9 tidak la…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…