Langkau ke kandungan utama

Selamat Hari Lahir, Sahabat.

Hari ini adalah hari lahir ex-gf aku, Renny. 

Kami sebaya. Break off sudah amat lama. Lebih 15 tahun mungkin. Tapi sehingga sekarang masih menjadi sahabat baik dan sentiasa berhubungan. Err... Sekurang-kurangnya melalui komen di blog masing-masing.

Dulu masa bersama, kami berjanji bila umur 30 tahun, kami akan berkahwin. Sekarang sudah terlebih empat tahun dan masing-masing belum berkahwin. Dia sudah bersama dengan orang lain dan aku masih berseorangan.

Aku yang break off dengan dia kerana aku tidak boleh terima keadaan ketika itu. Dia terus menjadi seorang peguam, dan aku cuma err... apa jenis kerja aku ye? Rojak.

Hidup ini sebenarnya begitu indah begini. Walau terpisah, kami tidak pernah bermusuhan dan sentiasa menjadi sahabat yang baik. Kami boleh berbicara apa saja mengenai apa saja. Then again, kerana sibuk dengan kerja (mungkin itu lebih betul untuk aku), kami amat jarang ada masa untuk berbual-bual seperti dulu.

Dalam dunia yang nyata, hidup kami amat berbeza sifatnya. Kalau difikirkan balik, entah kenapa kami bersama dulu, aku masih kurang jelas dan faham. Tapi aku ketika itu, dibicarakan dalam mahkamah sekolah (JDM), aku tetap dengan pendirian aku mengenai dia. Aku nampak muka cikgu semuanya kecewa. Realitinya kecewa kerana aku masih dengan pendirian aku. Siapa mereka hendak menghalang? That was then.

Renny adalah amat baik dan sentiasa baik terhadap aku. Kadang-kadang aku fikir, kalau tidak kerana terlalu muda, mungkin sudah lain jalan ceritanya.

C'est la vie.


Ulasan

  1. Dear Idan,

    Thanks for remembering my birthday. You were the first to wish me.

    We will always be friends, that's something I'm sure of. No matter what becomes of us.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…