Langkau ke kandungan utama

Hari Ini, Esok Dan Seterusnya

Ini adalah post ke 954. Tinggal 46 post lagi untuk mencecah ke angka 1000. 1000 dalam masa enam tahun, boleh tahan. Tapi kalau hendak dikira betul-betul, post aku dalam bentuk blog sudah lama mencecah seribu. Aku sudah menulis post ala blog ini sejak September 2001; dalam website sendiri, di Diaryland dan juga uJournal (lebih kurang sama dengan LiveJournal). Ada yang masih boleh kamu tengok kalau rajin cari. Okay, aku beri satu, LIHAT SINI.

Sudah lama. Kadang-kadang rasa penat untuk terus menulis di sini. Kadang-kadang rasa tertekan dengan orang yang datang di sini dan meninggalkan kata-kata yang kurang selesa. Cuma yang terus menguatkan aku untuk menulis di sini adalah kerana minat. Minat untuk menulis. Bukan kerana kamu, tapi kerana diri sendiri.

Selama mana tempat ini akan bertahan?

Kamu boleh tanya kembali soalan itu 10 tahun dari sekarang.

:-)

InsyaAllah.

Ulasan

 1. Salam dan selamat berbahagia selalu.

  Tahniah, dapat meneruskan kesinambungan menulis, walau dihambat berbagai kekangan. Saya pun mengalami hal yang sama, lama juga terhenti.. sekarang nak mulakan semula...

  Macam tidak percaya menulis blog rupanya mengundang berbagai cabaran, yang selama ini kita tidak pernah fikir pun.

  Sama-samalah kita saling memberi semangat dan sokongan demi meneruskan minat kita yang sama ini.

  Wasalam. Mohamad Azaludin. 16/07/2009 @ 1.42 ptg.

  BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…