Langkau ke kandungan utama

Kebun Sayur

Setelah sekian lama, baru aku berkesempatan mengunjungi ladang sayur-sayuran adik lelaki aku. Ianya tidaklah besar, namun cukup mengujakan. Cuma malang, ketika aku datang, ladang ini dalam proses penanaman semula. Maka, tiada shot cantik sayur-sayuran.


Kerja-kerja menggembur tanah menggunakan mesin.


Sebahagian daripada ladang sayuran milik adik. Bila aku tanya berapa besar kawasan tanaman sepatutnya, dia tunjukkan dari tempat dia berdiri itu hingga ke tepi sempadan lebuhraya. Agak luas. Tetapi masih tidak cukup, katanya. Dia masih berusaha untuk mendapatkan modal daripada Agrobank dan juga dua orang pekerja untuk membantunya nanti.


Baris-baris anak pokok yang baru tumbuh.


Anak pokok.. Err, aku lupa pokok apa.


Aku jumpa terjumpa sepetak ruang yang ditanam dengan terung. Bila aku tanya. adik aku menjawab bahawa tanaman terung ini tidak menjadi kerana faktor cuaca yang tidak menentu membantutkan pertumbahan pokok terung dan buahnya.

Kadang-kadang aku fikir; kalau kita lihat anak muda sebegini berusaha bersungguh-sungguh untuk memajukan pertanian dengan usaha kudrat sendiri, mana dia pihak yang bertanggungjawab untuk memberi bantuan kepada mereka?

Aku pasti, petani kecil seperti adik aku akan amat susah untuk memperolehi bantuan dari mana-mana pihak walaupun ada antara pihak tersebut ditubuhkan untuk membantu orang sebegini. Banyak alasan yang akan keluar dan banyak karenah birokrasi yang terpaksa dilalui.

Sepatutnya kerajaan lebih peka dengan golongan usahawan sebegini, bukan usahawan yang hanya tahu membodek dan mencium tapak kasut ahli politik sepanjang masa. Aku tahu, kerajaan pula akan berkata; sila tampil dan mohon bantuan, kerajaan akan tolong.

Tapi bagaimana?

Selalu aku lihat senario ini bertukar menjadi permainan puzzle atau rumah sesat. Mencari jalan penyelesaian seperti melalui lorong-lorong dalam rumah sesat.

Mungkin, aku fikir mungkin, kita sebagai orang biasa ini tidak penting dalam pembangunan negara sebenar-benarnya. Kita cuma pelengkap kecil. Small or even a very tiny player in nation building. A speck of dust. Ikan jerung besar tepi mereka mungkin jauh lebih berharga.

Fikir balik dan perbetul jalan yang ada. Bantu orang seperti adik aku, usahawan yang jujur tapi tiada ruang untuk menonjolkan diri. Bukan nak promote adik sendiri, tapi orang lain juga yang senasib dengan adik aku.

Are you willing to listen now?

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…