Langkau ke kandungan utama

Kerja Baru, Skil Lama

Dua hari aku menyiapkan sebuah website untuk seorang sahabat. Beberapa jam untuk aku siapkan design dengan menggunakan Adobe Photoshop dan Dreamweaver. Sehari setengah berhempas pulas menyelesaikan web hosting yang tak masuk akal.

Domain name sudah dibeli beberapa bulan lepas. Cuma web hosting saja aku gunakan yang percuma. Lebih menjimatkan, pada fikirkan aku. Walaupun ada banyak perkhidmatan web hosting percuma (tanpa iklan), namun unt
uk mendaftar agak susah. Kena jadi ahli forum mereka, kena tapis dan juga kena tolak sebab katanya pengguna dari Malaysia selalu menyalahguna perkhidmatan mereka. Betul agaknya. Semakin banyak website lucah dari Malaysia sekarang. Kamu Google pasal benda lain pun boleh tiba ke website lucah dari Malaysia.

Sudah aku dapat beberapa web hosting percuma, aku cuba upload. Dari semalam hingga tadi, baru selesai. Hampir 10 web hosting aku cuba. Ada yang tidak boleh keluar gambar, ada yang tidak boleh keluar apa-apa pun.

Aku sudah lama tidak menghasilkan website. Lama sangat. Aku rasa sudah hampir 4 tahun. Kali terakhir aku buat website untuk diri sendiri dan itu pun aku guna teknik yang amat senang. Website yang aku buat ini pun agak senang juga. Tidak ada script, efek dan lain-lain. Cuma gambar, tulisan dan link saja. Kemudian aku buat link ke blog. Aku fikir pemilik website ini lebih mudah untuk update menggunakan blog berbanding kalau dia perlu edit website sendiri. Jadi, aku cuma buat satu muka depan sebagai portal untuk ke tempat lain. Jimat masa dan mudah.

Kalau kemudian nanti dia mahukan full-fledge website, aku perlu fikirkan masa dan teknik yang sesuai untuk menghasilkannya. Aku sempat lihat housemate menggodek website (dia pembangun website) menggunakan Liferay. Nampak menarik dan agak mudah. Tapi perlu belajar.

Aku sudah sakit kepala. Esok kerja. Rehat masih belum cukup, dan lapar.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…