Langkau ke kandungan utama

Pasar Besar Siti Khadijah

Dalam masa setengah tahun, tiga kali aku berkunjung ke Kota Bharu. Untuk tempoh hampir 14 tahun, itu adalah jumlah yang banyak. Dua kali sebelum ini, walau aku berkunjung ke Pasar Besar Siti Khadijah, aku tidak pernah merakam suasananya. Kalau ada dirakam pun, cuma menggunakan kamera telefon bimbit.

Apabila gerombolan rakan pejabat singgah di situ, aku berjalan ke arah lain untuk mencari sudut yang lebih selesa. Aku berdiri memerhatikan sekeliling. Hampir semua (boleh dikatakan semua) penjual adalah wanita. Maka tidak hairan kenapa pasar ini ditukar nama kepada Pasar Besar Siti Khadijah (nama asal adalah Pasar Besar Buluh Kubu). Ianya sebagai penghormatan untuk kaum wanita yang berniaga di situ.Apa yang menarik semalam, aku perhatikan lebih ramai pembeli terdiri daripada orang lelaki. Kenapa ya?

Kemudian aku melihat rakan-rakan cuba tawar menawar dengan peniaga, untuk mendapatkan harga termurah. Ada yang berjaya (kalau pandai berloghat Kelantan), ada yang cuma dapat sedikit diskaun. Namun, mereka tidak peduli. Rasanya kepuasan dapat membeli sesuatu di Pasar Siti Khadijah sudah cukup mengatasi harga yang perlu dibayar. Kerana mungkin bila balik nanti, boleh diberitahu kepada rakan dan keluarga bahawa mereka membeli barang itu dan ini di pasar paling popular di Malaysia. Itu pasti.

Kamu tahu, aku sudah rasa aku seperti menulis artikel dalam majalah pelancongan. :P

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…