Langkau ke kandungan utama

Sekejap

Mengundur

Ada perkara yang aku langsung tidak faham dengan pemandu kenderaan di Malaysia. Kalau tersalah masuk simpang, terutama di lebuhraya atau persimpangan bertingkat, mereka sanggup berhenti kereta di tepi dan mengundur kereta untuk kembali ke simpang yang mereka terlepas.

Aku tidak tahu sama ada mereka bodoh atau kebal, tapi perbuatan mereka itu langsung tidak masuk akal dan membahayakan orang lain. Apa salah kalau terus saja ke hadapan dan pusing kembali kalau tiba di persimpangan atau terjumpa u-turn.

Tapi sebenarnya aku juga faham kenapa. Satu masalah sistem jalanraya di Malaysia, terutama lebuhraya, kadang-kadang langsung tidak ada tempat untuk membuat pusingan semula (u-turn) kalau sudah terlajak atau tersalah jalan. Pemandu biasanya terpaksa memandu lebih jauh atau tercari-cari tempat untuk membuat pusingan semula. Malah kalau kamu perhatikan di plaza tol, tiada ruang untuk berpusing kembali ke lebuhraya. Pemandu terpaksa keluar dari tol dan pusing, masuk tol kembali; suatu kerja yang membazir masa dan menyusahkan.

Namun begitu, masih aku tidak boleh terima manusia yang sanggup berhenti di persimpangan dan mengundur kenderaan mereka untuk ke persimpangan jalan yang betul. Bahaya tau tak!

Kedai Gunting Rambut

Aku pulang ke kampung, walaupun lewat petang sabtu aku melakukannya. Itulah aku. Kalau aku mahu melakukannya, aku akan buat.

Perkara pertama yang aku lakukan adalah ke kedai gunting rambut. Aku rimas dengan rambut panjang. Aku ke kedai gunting rambut India yang sering aku kunjungi sejak kecil lagi. Malah, tanpa perlu berkata apa-apa, tukang gunting (seorang lelaki India tua) tahu apa citarasa aku.

Abang beliau yang turut sama mengusahakan kedai gunting rambut itu telah beberapa tahun meninggal dunia.

Dahulu, harga gunting rambut cuma RM4. Ianya kekal begitu untuk aku walaupun orang lain perlu membayar RM6 - RM7. Sekarang harga menggunting rambut adalah RM8. Aku bayar cuma RM6. Murah. Orangnya amat peramah dan sentiasa tersenyum. Mungkin aku ada beberapa tahun lagi peluang untuk menggunakan perkhidmatan beliau. Beliau sudah nampak kurang bertenaga dan uzur.

Aku rasa aku perlu merakamkan suasana di kedai itu. Aku akan usahakan.

Mencari Tenang

Balik ke sini mencari tenang. Walau hanya buat seketika waktu.

Harap aku temui.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…