Langkau ke kandungan utama

Sekilas Pandang

Sukan

Aku pergi ke Kelantan atas tiket urus setia majlis persaraan, sebagai jurufoto. Walaupun ada program lain iaitu sukan dalaman, namun aku tidak bertanggungjawab untuk membuat liputan. Walau bagaimanapun, atas dasar tanggungjawab, aku gigihkan juga untuk merakam program sukan tersebut.Aku rakam peristiwa yang aku mahu rakam saja. Aku tidak peduli arahan atau permintaan orang lain terutama urus setia sukan yang mahu aku mengambil gambar itu dan ini. Aku mahu mereka belajar sesuatu; jangan abaikan publisiti seperti jurufoto dan juruvideo. Jangan fikir kamu boleh dakwa bahawa bila aku bertugas sebagai jurufoto majlis lain, aku juga bertugas sebagai jurufoto program sukan.

Lagipun, apa aku dapat? Tidak ada apa-apa. Bila aku persoalkan perkara itu, banyak yang kamu jawab. Tapi aku tahu dalam hati kamu juga berkata bahawa Idan ini tamak dan mengada-ngada. Tidak mengapa.

Mungkin kamu tidak tahu, tugas jurufoto bukanlah mudah seperti memetik picu kamera. Otak jadi penat memikirkan shot yang bagus, badan jadi penat ke sana ke mari mencari lokasi dan adegan untuk dirakam. 

Jadi bila kamu cuit aku minta aku merakam gambar kamu sekumpulan, aku abaikan. Aku bukan bertugas untuk kamu. Aku datang kerana rasa tanggungjawab. Itu saja. Atas sebab itu juga, aku tidak masukkan gambar-gambar sukan di sini. Aku amat berkecil hati.

Dikir Barat

Aku sentiasa tertarik dengan dikir barat. Sama seperti aku tertarik dengan boria. Malang sekali, amat sukar untuk kita temui persembahan boria sekarang. Dikir Barat masih terus bertahan malah masih terus diminat.

Bagi aku, dikir barat adalah epitome semangat kerjasama dan perpaduan. Ia juga memperlihatkan kenapa orang Kelantan begitu bersatu padu dalam menghadapi apa-apa situasi. Kamu mencemuh orang Kelantan di Kuala Lumpur yang berpuak. Tapi kita cuma perlu lihat melalui dikir barat kenapa perkara itu berlaku. Ianya adalah norma bagi mereka. Apa saja yang mereka lakukan, mereka lakukan bersama. Malah kalau hendak difikirkan, permainan gasing dan wau juga memperlihatkan semangat perpaduan dan bekerjasama antara mereka.Kalau orang tanya aku ada atau tidak satu "tool" mudah untuk menerbitkan semangat kerjasama sepasukan antara individu di sekolah institusi pendidikan, cuba berdikir barat. Adakan pertandingan dan wujudkan persaingan.Kamu lihat memek muka ahli dikir barat semasa melakukan persembahan, mereka sungguh berbangga dengan apa yang mereka lakukan.

Alangkah baiknya kalau dikir barat dijadikan medium mewujudkan semangat sepasukan.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…