Langkau ke kandungan utama

1957 Hati Me'layu'

Semalam aku menonton 1957 Hati Malaya karya Suhaimi Baba. Okay, aku faham kenapa filem ini hancur di pawagam. Setiap lima minit ada perkataan merdeka. Dan untuk mewujudkan emosi di dalam filem ini, pelakon terpaksa berpura-pura faham apa itu perjuangan pejuang kemerdekaan masa lalu. Maksud aku, kamu boleh lihat di riak muka mereka yang mereka tidak faham apa yang mereka sedang lakonkan.

Kemudan, apa kes Suhaimi Baba dengan Kavitha Sidhu, Maya Karin, Man Bai dan lain-lain pelakon generic beliau? Ada kontrak berlakon bersama selama-lamanya ke? Aku respek lakonan Che Kem (watak Tunku Abdul Rahman) tetapi rasanya beliau terlalu berlebihan cuba menjadi watak Tunku hingga kadang-kadang kamu tidak faham apa yang dimaksudkan dengan kata-katanya. Malah, ada masanya, seperti tiada emosi yang timbul dek kerana terlalu obses meniru suara dan lagak Tunku.

Bila ada selingan iklan, ada promosi filem Sarjan Hassan yang akan ditayangkan malam ini. Bila kamu lihat Hati Malaya kemudian disogok dengan Sarjan Hassan (walau hanya promosi), kamu tidak dapat tidak membandingkan mutu lakonan dalam kedua-dua filem ini. Kamu lihat emosi watak dalam Sarjan Hassan begitu hidup dan tidak 'layu' berbanding dalam filem Hati Malaya yang para pelakonnya seperti cuba berlumba-lumba memartabatkan 'layu' dalam perkataan 'Melayu'. Letih, tau tak.

Pandai saja kritik, ya. Suruh buat belum tentu menjadi. Aku bukan orang filem walau semasa di sekolah dulu pernah mementaskan drama. Cerita lain.

Lain kali jangan siarkan filem 1957 Hati Malaya sebelum 31 Ogos. Bosan dan memualkan.

Ulasan

  1. adiknya8:31 PTG

    Bosan dan memualkan??? tp tengok sampai habis.huahua..

    BalasPadam
  2. Menonton iklan sebenarnya. Filem itu cuma selingan... heh.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…