Langkau ke kandungan utama

Aku Malu Gila!

Ada beberapa perkara yang memalukan buat aku apabila aku menyertai e-networking ini:

  • Aku malu kerana walaupun aku belajar/berkursus/berbengkel mengenai ilmu seperti lateral thinking, anjakan paradigma dan pemikiran kreatif, MindMapping dan banyak lagi (pejabat memang selalu anjurkan kursus sebegini), apabila selesai kursus, aku jarang mengaplikasi ilmu tersebut. Ianya terkubur begitu saja. Tetapi mereka yang berjaya dalam e-networking ini belajar mengenai semua itu secara bersendirian; beli buku, berkongsi maklumat dan lain-lain dan kemudiannya mereka menggunakan ilmu tersebut 100%! Really, kenapa orang tamat darjah enam mahu ambil tahu mengenai anjakan paradigma? Kerana dia mahu mengubah dirinya menjadi lebih baik dan dia perlukan ilmu sebegitu sebagai tools untuk dia berjaya.
  • Aku malu kerana ada antara mereka yang sudah berjaya cuma tamat sekolah setakat darjah enam dan pendapat sebulan mereka adalah lebih dari setahun pendapatan aku. Kalau sekarang suruh orang tamat darjah enam cari kerja, rasanya setakat tukang angkat sampah dan tukang sapu tepi jalan saja layak mereka. Tapi ini, mereka mampu hidup lebih selesa daripada aku dan lebih lagi. Aku belajar sampai di universiti tau tak!
  • Aku malu kerana walaupun aku sudah menggunakan internet selama lebih 12 tahun, pulangan pendapatan aku cuma RM100 saja. Tidak sampai RM10 setahun! Tetapi ada mereka yang berjaya dalam e-networking cuma mengambil masa sebulan berdamping dengan internet dan memperolehi pendapatan 100x ganda daripada aku! Isk.. kejam.
  • Aku malu kerana aku yang pandai tetapi tidak berduit, maka nampak seperti orang bodoh. Mereka yang tidak pandai tetapi amat berduit dengan kereta BMW 3-siri sebagai kenderaan mereka, pastinya nampak amat-amat pandai. Aku bawa kancil cabuk je hah....
  • Aku malu kerana aku masih tidak ajak kamu kawan-kawan baik aku untuk bersama-sama aku mengecapi kejayaan. Puncanya kerana aku pasti kamu akan mencebik, tidak berminat. "Apalah bebal Idan ni nak ajak orang join MLM dia plak...". Aku malu hendak ajak kamu kerana aku tidak sanggup dengar kata-kata begitu daripada kamu.
Kalau nak ikutkan, malu aku banyak lagi. Tapi kalau hendak diikutkan juga, buat malu je ceritakan semua ini. Tapi aku tidak malu untuk bercerita begini. Aku tahu kamu akan tersentuh, walau sekecil zarah...

Tapi kalau kamu juga tidak malu untuk berjaya, hubungi aku. Letih la aku nak bagi no phone aku. Cari sendiri la dalam blog ini kalau kamu betul-betul nak!

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…