Langkau ke kandungan utama

Hampir

Post ke 364. Ada satu lagi post untuk lengkap post selama setahun. Aku beritahu seorang rakan mengenainya. Aku kata kalau sudah cukup 365 post, aku tidak perlu menulis lagi untuk tahun ini. Sama seperti majalah-majalah yang keluar pada bulan Ogos ini untuk edisi bulan September. Keluar lebih awal dari tarikh sepatutnya. Maka, begitu juga yang aku fikirkan.

Dia ketawa, aku turut ketawa.

Pernah dulu aku lihat sebuah majalah Amerika Syarikat yang dikeluarkan beberapa bulan sebelum tarikh sepatutnya dikeluarkan. Pada mulanya aku rasa pelik dengan situasi begini. Lama kemudian baru aku faham kenapa.

Tapi sudah tentu blog adalah perkara lain, bukan? Ada orang yang menulis lebih 10 post sehari. Ada yang menulis satu post dalam masa tiga bulan. Bergantung kepada diri sendiri. Cuma yang paling penting, apa yang mahu kita sampaikan.

Kalau dulu blog ini bersifat peribadi. Amat peribadi hingga segalanya aku ceritakan di sini Namun akibat terlalu ramai orang yang dikenali di pejabat yang membaca blog ini, aku terpaksa hadkan penulisan aku mengenai perkara-perkara umum sahaja. Amat merimaskan kerana tidak dapat lagi menulis mengenai hal peribadi dengan selesa.

Ada sesetengah pemilik blog, apabila menghadapi situasi begini, bertindak menutup blog atau sekurang-kurangnya menghadkan akses ke blog mereka. Atau bila sudah terlampau membara, melempiaskan kepada orang yang memberi komen di dalam blog mereka.

Tidak mengapalah. Itu cara mereka. Aku masih akan terus menulis walaupun ianya tidak lagi semeriah dahulu.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…