Langkau ke kandungan utama

Malaysia Membangun Ke Belakang?

Kenapa ya, Malaysia sebagai sebuah negara yang mengaku gah dengan MSC dan dasar internet yang terbuka tetapi akses kepada internet terlalu terhad terutama dari segi kelajuan internet? Thailand di sebelah utara mempunyai kelajuan internet sekali ganda lebih tinggi dan Singapura di selatan, tidak perlu diceritakan. Buat malu kita saja.

Ada agenda tertentu pihak kerajaan untuk mengawal internet melalui kelajuan? Entah. Tapi kalau kita buang faktor itu, kita boleh lihat sebenarnya berpunca daripada dasar monopoli TM serta kurangnya akses orang ramai untuk mendapatkan perkhidmatan daripada syarikat lain. Pelik juga penyedia perkhidmatan internet di Malaysia lebih suka tertumpu di Lembah Klang dan bandar-bandar besar sahaja. Manakala kawasan luar daripada itu terpaksa berpuas hati dengan perkhidmatan internet Streamyx dengan kelajuan 150kbps, cuma tiga kali ganda daripada modem dail-up biasa.

Kalau dasar ini berterusan, maka dalam masa lima tahun dari sekarang, kedudukan kita sebagai negara ke-88 dari segi kelajuan internet (rujuk www.speedtest.net) akan semakin merudum dan tidak mustahil akan jadi lebih teruk berbanding dengan negara mundur lain. Kalau itu aspirasi kerajaan sekarang, maka ada baiknya mereka akui bahawa MSC dan segala keterbukaan dalam teknologi maklumat yang diwar-warkan adalah retorik semata-mata.

Itu aku belum cakap betapa hinanya perkhidmatan broadband 3G di Malaysia. Aku rasa ianya tidak ubah seperti anak terbuang yang terpaksa ditanggung oleh penyedia perkhidmatan telco di Malaysia. Kalau hendak buat sesuatu, buatlah betul-betul. Kalau asyik hendak korek duit pengguna tetapi mutu perkhidmatan masih di tahap memperbodohkan orang ramai, baik beri saja peluang syarikat asing bertapak di Malaysia.

Mungkin, kita perlu perubahan dari segi mentaliti pemimpin, atau mungkin juga kita perlu perubahan pemimpin (secara total) untuk melihat sesuatu perubahan yang besar. Apa yang aku nampak sekarang, pemimpin yang ada tidak lebih daripada mengisi sofa yang sudah sedia empuk dan tidak memperdulikan hal lain kecuali diri mereka sendiri.

Bangun, sebelum orang marah dan betul-betul marah! Waktu itu kamu guna apa saja pun takkan berguna.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Terminal Bersepadu Bas - Bandar Tasik Selatan

Tempohari semasa dalam perjalanan ke terminal bas sementara Bukit Jalil untuk membeli tiket balik kampung Zura, kami melencong sementara ke Terminal Bersepadu Selatan (TBS) di Bandar Tasik Selatan. Terminal bas moden ini terletak bersebelahan dengan stesen ERL, KTM Komuter dan LRT Bandar Tasik Selatan. Pada asalnya, terminal bas ini dirancang untuk digunakan sebagai terminal bas ekspres laluan arah selatan Semenanjung Malaysia iaitu semua destinasi ke Negeri Sembilan, Melaka dan Johor.

Namun kalau mengikut saiz infrastruktur yang dibangunkan, TBS mampu mengendalikan semua perjalanan bas ekspres laluan utara, timur dan selatan untuk jangkamasa sekurang-kurangnya 10 tahun. Jadi kerajaan boleh jimat kos pembinaan terminal arah lain buat masa ini (kalau betul kerajaan kurang dana sekarang) dan satukan terminal arah utara dan selatan di TBS saja. Terminal arah timur masih sesuai digunakan di Terminal Putra berhampiran PWTC. Terminal Puduraya yang sekarang masih dalam proses renovasi aku fik…