Langkau ke kandungan utama

Masjid Sultan Mizan, Putrajaya

Masjid Besi atau nama rasminya, Masjid Sultan Mizan sudah pun siap kira-kira seminggu lalu. Aku yang bekerja seratus meter dari masjid ini masih belum berkunjung. Biasalah, kalau sudah dekat, lagi liat hendak ke situ.

Semalam cuaca siang begitu cerah dengan awan memutih. Kebetulan aku bawa kamera. Lalu aku rakam beberapa shot dalam mod warna dan hitam putih.

Dari jauh seperti sudah siap sepenuhnya. Berlatarkan awan memutih dan langit yang membiru, ianya agak tenggelam kerana reka bentuk masjid ini dari luar tidak "grand" seperti Masjid Putra. Tiada menara, tiada kubah kecil yang banyak. Cuma sebuah kubah besar besi berkilat di atas bumbung.

Dari dekat, masih kelihatan kerja-kerja pembinaan masih belum siap sepenuhnya. Kongsi di tapak binaan masih wujud dan jalan di hadapan masih belum diturap semula. Jalur hitam di tepi bangunan masjid adalah kolam air yang terbina lebih 5 meter dari tanah. Menarik.

Shot yang sama dalam mod hitam putih. Perhatikan awan lebih jelas kelihatan.

Shot mod hitam putih masjid dan suasana sekitar.


Dinding masjid bercorak simetri diperbuat daripada besi.

Hari ini mungkin hari pertama aku berkunjung ke masjid ini untuk bersembahyang Jumaat, InsyaAllah. Masjid ini jauh lebih besar daripada Masjid Putra. Harapnya jauh lebih selesa juga.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…