Langkau ke kandungan utama

Mempositifkan Islam

Aku fikir, untuk orang melayu, adalah suatu yang normal untuk bermain dengan sentimen keagamaan bagi menghalalkan atau mengukuhkan hujah. Kita sebenarnya adalah ekstremis agama dan kita guna agama sebagai medium peperangan minda dengan sesiapa saja, walaupun mereka itu bukan musuh kita.

Kalau di sebuah kolam yang luas, kita kaut dengan dua tapak tangan sedikit air dari kolam tersebut dan kita jadikan penawar untuk segalanya. Kamu sedar berapa banyak air yang mengalir keluar dari kedua-dua tapak tangan kamu itu sebelum tiba ke destinasinya? Begitulah umpamanya kita orang melayu. Mana cerpisan agama yang kita mahu, kita pegang, simpan dan jadikan alat untuk menyokong setiap hujah kita. Mana yang kita tidak mahu, kita tinggalkan. Kita abaikannya.

Aku bukanlah menolak nasihat atau pandangan dari orang lain. Tetapi kadang-kadang aku rasa ianya begitu cliche hinggakan apa yang diperkatakan oleh mereka tidak lebih daripada mulut-mulut yang meluahkan suara untuk memaksa orang dengar dan terima. Tiada pilihan. Agama menjadi begitu ekstrem di Malaysia ini. Islam menjadi ekstrem akibat orang sebegini.

Ada satu persoalan; kenapa begitu banyak tidak boleh, tidak dan jangan dalam Islam? Kamu faham maksud aku? Apabila berdakwah atau dalam sesuatu keadaan, kalau merujuk kepada Islam, ianya sering menjadi negatif. Hujah-hujah negatif. Islam di sini mengandungi terlalu banyak tidak boleh, tidak dan jangan hingga ianya begitu sinomin dengan apa maksud Islam secara keseluruhan.

Adakah mentaliti kita ditekan hingga apa saja keadaan negatif akan terus juga dipandang negatif dalam Islam? Tidak ada istilah, lihat dari sudut yang positif. Sukar hendak kita temui bila orang berdakwah atau memberi pandangan dari sudut Islam, kita temui perkara yang positif. Melainkan apabila menceritakan perihal dosa pahala, syurga dan neraka.

Tidak mengapalah, aku bukan arif dalam agama. Cuma aku cuba melihat dari sudut pandangan yang berbeza. Aku fikir Islam ini amat-amat menarik dan bagus. Cuma bila aku fikir mengenai Islam, perkara awal yang masuk ke benak otak adalah; jangan, tidak boleh dan haram.

Aku rasa sudah tiba masa para pendakwah menukar method dakwah mereka. Terlalu banyak negatif. Mana positifnya?

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…