Langkau ke kandungan utama

Tempat Berkunjung Yang Kurang Risiko H1N1 Di Kuala Lumpur

Aku tahu H1N1 sekarang menyebabkan kamu risau untuk ke sana sini dalam keadaan selesa, terutama di kompleks membeli belah yang begitu ramai pengunjung. Namun aku ada satu tempat (cukuplah satu dulu) yang kamu boleh pergi di KL tanpa kamu risau orang ramai ada di situ.

Galeri Seni Lukis Negara, Jalan Tun Razak

Awal pagi, Galeri Senilukis Negara memang sunyi. Dulu kalau pergi, kadang-kadang hanya aku seorang di dalam galeri. Kalau di galeri baru hadapan Jalan Tun Razak, kira okay sebab suasana tidak terlalu sunyi. Semasa di lokasi lama, berhadapan stesen keretapi Kuala Lumpur, ianya agak suram dan mampu meremangkan bulu roma. Kerana asal bangunan tersebut adalah sebuah hotel, Hotel Majestic, maka ruang bangunannya memanjang dari kiri ke kanan.

Setiap penghujung bangunan diletakkan arca dan ada antara arca ini adalah acra kuno suku kaum orang asli di Sabah, Sarawak dan Semenanjung Malaysia. Apabila kamu melalui laluan sempit untuk masuk ke bilik-bilik yang sudah diubahsuai menjadi ruang galeri pameran gambar, kamu tidak dapat tidak akan terasa seperti arca-arca ini mendekati kamu.

Itu dulu, semasa di bangunan lama yang sekarang aku lihat sedang dalam proses pemuliharaan. Bangunan baru lebih luas dan selesa dengan ruang jalan menuju setiap tingkat pameran dibuat seperti muzium dan galeri seni antarabangsa lain. Laluan tiada bertangga dan naik mengelilingi ruang tengah bangunan. Sungguh selesa.

Lukisan dan karya seni yang dipamerkan adalah segar dan menguja akal fikiran kamu. Hampir semua karya di dalam galeri tersebut dihasilkan oleh karyawan Malaysia sendiri.

Kamu patut pergi sekali sekala. Atau untuk sekali.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…