Langkau ke kandungan utama

Buka Luas-luas

Apabila kerajaan mengumumkan untuk menaik taraf laluan LRT di Lembah Klang dengan anggaran modal sebanyak RM7 bilion, rakyat cuma inginkan satu perkara. Mereka mahu RM7 bilion yang bakal dibelanjakan itu 100% dibelanja ke arah membangunkan infrastruktur LRT yang dicadang.

Rakyat mahu ianya dilaporkan secara terbuka dan didedahkan segala aspek perbelanjaan yang berlaku. Mereka juga mahu tidak sesen pun wang yang keluar nanti masuk kembali ke poket mereka yang dianggap kroni.

Namun begitu, adakah kerajaan yang memerintah sekarang sanggup bertindak begitu? Mahukah mereka bersifat terbuka? Itu persoalannya. Rakyat tidak mahu nanti mereka dapat tahu sebuah mangkuk tandas di stesen LRT yang baru dibina berharga RM10,000, sekeping jubin berharga RM1,000 atau sebuah speaker berharga RM5,000. Itu harga yang amat tidak masuk akal. Akauntibiliti kerajaan sekarang menjadi sandaran.

Kita bukan hidup di zaman maklumat diperolehi cuma melalui surat khabar, peti televisyen dan surat layang. Kita hidup di zaman teknologi canggih di mana ilmu ada di hujung jari. Kalau sembunyi sekarang, masa depan kita akan tahu juga. 

Kalau kerajaan sekarang sanggup bertindak jujur dan terbuka, mungkin ianya boleh menjadi bonus untuk mereka dari segi sokongan politik. Namun jika sebaliknya berlaku, perkara baik yang cuba kerajaan lakukan tetap orang akan nampak buruk. Pembelian kapal selam Scorpene contohnya.

Kita lihat bagaimana tindakan kerajaan nanti.

Ulasan

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…