Langkau ke kandungan utama

Google Chrome


Aku rasa pelik sikit dengan web browser aku, Google Chrome sejak sehari dua ini. Rasa agak perlahan dan perlu klik beberapa kali untuk ke laman web yang aku mahu pergi. Mungkin kerana aku tukar theme (seperti gambar di bawah). Atau mungkin internet bermasalah. Atau, mungkin juga Google Chrome sendiri bermasalah.Aku sudah menggunakan Google Chrome sejak tahun lepas. Aku amat selesa dengannya kerana mudah, ringkas dan ringan. Walaupun ada waktunya berlaku crash, tetapi tidak mengganggu keseluruhan suasana berinternet aku.

Sebentar tadi aku sudah reset theme aku kepada asal. Itu sebenar masalah yang dihadapi. Theme yang menyebabkan Google Chrome jadi lambat. Tidak mengapa. Lebih cepat lebih bagus. Theme kalau sekadar untuk mencantikkan tetapi mengakibatkan ianya menjadi berat dan lambat, terima kasih sajalah.

Apa yang menarik mengenai Google Chrome? Pertama, antaramuka pengenalan apabila kita buka Google Chrome. Ianya merupakan snap-shot lapan laman web yang paling kerap aku kunjungi. Sebenarnya, kalau lagi banyak, lebih baik. Tapi lapan sudah memadai buat masa ini.

Kedua, sistem tab-browsing yang cukup mudah. Memang Internet Explorer terbaru, Opera dan Firefox juga mempunya tab-browsing. Cuma di Google Chrome ianya lebih kemas tersusun di atas menu bar dan kita boleh ubah ke mana kita suka. Baiknya juga, jika salah satu tab crash, ianya tidak akan melibatkan tab lain. Jadi sebenarnya kita membuka beberapa aplikasi Chrome dalam satu masa (jika beberapa tab dibuka). Kalau salah satu crash, ianya tidak mengganggu tab lain.

Paling aku suka guna adalah ruang alamat internet dan search query yang digabungkan. Memang biasa, cuma lebih intuitif. Aku tidak perlu menaip panjang; cukup beberapa huruf, Google Chrome akan memberi beberapa cadangan laman web atau search query yang berkaitan. Menarik. Jadi, contohnya kalau aku ingin menaip www.frossonice.com, aku cuma menaip setakat "fros" dan Chrome akan sambung perkataan sepenuhnya. Jadi kamu tidak letih untuk menaip keseluruhan alamat web yang biasa kamu kunjungi. Aku jenis malas guna Bookmark, jadi kaedah ini lebih senang untuk aku.

Kekurangan Chrome? Seperti biasa, bila browser baru, banyak isu berkaitan keserasian website dengan pelayar web Chrome ini. Ada beberapa site yang langsung tidak memberi pilihan untuk kita menggunakan Chrome, terutama website yang melibatkan urus niaga/transaksi.

Ini adalah siri informasi ringkas yang aku akan tulis dari semasa ke semasa dalam gaya penceritaan paling mudah. Aku menulis mengenai apa yang biasa aku guna saja. Lepas ini mungkin aku akan menulis mengenai Microsoft Windows 7. InsyaAllah.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…