Langkau ke kandungan utama

Hujung Minggu, Lagi

Hujung minggu lagi.  Seperti Isnin hingga Jumaat berlalu dengan begitu pantas. Tiba di hujung minggu, jiwa bagai tersentak menghadapi realiti hidup. Mana pergi semua masa yang ada?

Jadi hujung minggu seperti ini biasanya aku akan habiskan masa untuk diri sendiri. Memandu ke daerah yang tidak pernah aku pergi. Mencari sudut untuk aku rakamkan dengan kamera dan juga membaca, perkara yang aku tidak dapat lakukan sepanjang lima hari sebelum. Pergi MPH atau Borders dan duduk di satu sudut sambil membaca. Abaikan orang lain dan abaikan suasana.

Mungkin kerana sudah lebih 10 tahun begini, aku jadi amat selesa dengan cara ini. Aku akan cari pelbagai alasan untuk menyendiri.

Aku selalu tulis di sini bagaimana dan apa yang aku hendak makan ketika berbuka nanti. Nampak rumit dan menyusahkan. Sebenarnya tidak. Aku tidak perlu bersusah payah menetapkan dalam diri untuk makan apa hari ini. Kelmarin ketika di The Mines, niat di hati untuk berbuka di Carl's Jr. Tiba di situ, tempat duduk sudah dipenuhi orang. Aku keluar dan terus ke Secret Recipe memesan Spageti. Aku tidak perlu tunggu atau mendesak diri untuk makan di Carl's Jr. Bukan cara aku. 

Sebab itulah ketika aku keluar dengan rakan-rakan (mereka yang mendesak aku menyertai mereka) di MidValley hujung minggu lalu, aku jadi rimas apabila mereka suruh aku carikan tempat makan. Aku pasti mereka tidak akan boleh terima cara aku. Lagipun mereka datang dengan niat untuk makan di satu kedai dan terus menunggu di sudut kedai dengan keadaan orang ramai, tanpa tempat duduk. Aku tidak akan lakukannya. Aku akan cari alternatif yang lebih mudah kerana bagi aku, ada masa lain aku boleh menikmatinya.

Kalau kamu kata hidup aku mudah, tidak juga. Aku cerewet, itu realiti. Aku berkira (kadang-kadang) dan aku rimas dengan keadaan yang merimaskan. Bukan mudah hendak mengakui kelemahan diri sendiri, tetapi tidak salah untuk mengakuinya. Sebab itu ada waktunya aku tidak mahu melakukan apa-apa kerana tidak mahu menyusahkan orang lain. Sebelum aku melakukannya, aku bayangkan 1001 andaian yang akan berlaku. Akhirnya aku duduk diam dan membisu.

Bila tadi ditanya oleh seorang bos, kemana aku akan pergi hari ini, aku cakap aku tidak tahu. Tengok saja apa yang akan berlaku nanti. Betul, 1.02 tengahari di pejabat. Aku tidak fikirkan lagi apa yang aku mahu lakukan petang ini. Biarkanlah. Life is beautiful.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…