Langkau ke kandungan utama

Kepentingan Umum Atau Kepentingan Sendiri?

Ada situasi baru mengenai capaian internet di pejabat. Semua gambar yang disimpan di website file sharing. photo sharing dan media sharing tidak boleh kelihatan kerana sudah disekat aksesnya. Aku tidak tahu apa motif pihak pentadbir akses internet di pejabat untuk menghad akses ini.

Lebih pelik pula website sosial networking seperti Facebook, Friendster dan Tagged dibiarkan terbuka aksesnya. Aku tahu kenapa. Ini kerana ramai staf yang bekerja di bahagian teknologi maklumat yang mengawal akses internet mempunyai akaun Facebook, Friendster dan Tagged. 

Jadi kalau mereka hadkan akses ke website social networking, mereka sendiri tidak boleh aksesnya nanti. Memandangkan laman web file sharing, media sharing dan photo sharing kurang ada fungsi untuk mereka dan mungkin juga kerana alasan untuk mengelakkan staf melihat pornografi dan download fail yang tidak elok, maka mereka hadkan akses. Ada satu lagi alasan rasanya, fail media memerlukan saiz streaming yang besar dan ini akan memberatkan akses internet secara keseluruhan.

Aku sebenarnya tidak peduli sangat. Tapi aku kadang-kadang perlukan akses ke photo sharing untuk download gambar dan grafik yang berkaitan dengan kerja. Kalau dalam keadaan sekarang aku tidak boleh melakukannya, maka terpaksa guna modem sendiri untuk menyiapkan kerja.

Tidak mengapalah. Mereka yang melaksana jadi mereka ada hak untuk menentukan mana yang lebih baik untuk kita. Lagipun, mereka tidak halang akses ke website tertentu yang mempunyai foto dan grafik lebih menarik. Rasanya mereka masih tidak tahu.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…