Langkau ke kandungan utama

Masih Belajar HDR

Aku tiada niat langsung untuk semua gambar di bawah ini nampak natural. Semuanya sudah diolah semula menggunakan teknik HDR, jadi tidak perlu nampak asli. Aku guna Photomatix dan set kepada mod Painterly. Itu saja. Tidak ada adjustment tambahan. Malas sebenarnya.Di mana? Hehehe... Tasik Temoh, yang terletak di Temoh, sebuah pekan kecil antara Kampar dan Tapah di Perak. Setiap kali aku balik ke kampung, aku sering lalui jalan di tepi tasik ini. Semasa balik untuk berhari raya tempohari, aku sudah bertekad untuk merakamkan suasana di tasik ini apabila aku balik dari berhari raya kelak.

Syukur juga kerana cuaca petang tadi cukup cantik dan cahaya cukup cerah dengan gumpalan awan yang indah.

Aku tadi pada mulanya cuma ingin rakamkan gambar biasa saja. Tidak terlintas untuk merakam beberapa set gambar untuk dioleh dengan teknik HDR. Jadi aku tidak keluarkan tripod (dalam bonet). Bila teringat, aku terus rakam tanpa tripod dengan harapan tangan aku cukup stabil untuk merakamkan shot yang sama beberapa kali. Aku cuma ambil tiga set gambar untuk satu olahan HDR.

Semuanya dilakukan secara automatik dengan Canon 400D aku. Aku set Auto Exposure Bracketing (AEB) dan terus ambil gambar. Nantilah aku guna petua si Hariman untuk ambil err.. tujuh shot katanya untuk dapatkan HDR yang lebih menarik. InsyaAllah kalau aku rajin.

Aku masih belajar.

Ulasan

 1. Untuk hasil HDR yg gempak, bukan saja 7 gambar diperlukan tapi yang lebih penting adalah apa yang dirakam.

  Subject perlu mempunyai banyak color atau tone yang menyerlah. Tujuan HDR adalah untuk menggabungkan tone-tone yang menyerlah pada setiap keping gambar yang dirakam.

  Kalau gambar hanya ada 2 atau 3 color, hasilnya kurang menyerlah.

  Gambar langit sewaktu senja contohnya akan menghasilkan imej HDR yang menarik kerana sebenarnya terdapat berbagai tone warna pada langit ketika itu yang hanya akan menyerlah apabila diHDRkan.

  Renung subject yang ingin diHDR sebelum anda mula merakam imej...

  BalasPadam
 2. Oh, okay. Thanks Man. Nanti aku buat.

  BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…