Langkau ke kandungan utama

Ulu Kenderong (In Sepia)

Aidil Fitri hari ke-3, aku pulang ke kampung Ulu Kenderong, Gerik, Perak. Aku sedari jalan sudah berturap baru dan lebih besar. Dulu ianya cuma lorong kecil yang hanya muat sebuah kereta dalam satu masa. Sebelum itu, ianya cuma jalan tanah merah yang akan berlopak air bila hujan turun.
Sekarang, ianya sudah besar, lebar dan jauh lebih selesa. Tetapi suasananya tetap sama. Tidak sibuk. Pondok telefon depan rumah datuk sudah kehilangan telefonnya. Mungkin ada yang terlalu nakal mencuri untuk dijadikan modal berhari raya. Tetapi rasa aku ianya sudah lama tiada.


Begitu juga dengan rumah usang di tepi pagar rumah datuk ini. Tahun lepas aku sempat mengunjungi rumah tersebut kerana masih ada orang yang mendiaminya.

(2009)


(2008)

Tahun ini aku lihat semak samuk disekeliling rumah tersebut semakin menebal. Aku terjumpa nenek yang tinggal di rumah ini. Aku tidak bertanya sama ada beliau masih tinggal di rumah ini atau tidak. Harapnya dia sudah berpindah ke rumah baru yang lebih selesa.


Jalan masuk di rumah datuk (permandangan dari rumah datuk). Rumah usang tersebut berada di sebelah kiri hujung gambar. Dulu jalan masuk ke rumah datuk cuma jalan tanah biasa. Depan tangga rumah di hadapan itu biasanya Tok Lang akan menebar getah yang sudah diproses atau menjemur getah sekerap. Sekarang sudah tiada semua itu. Penggelek getah pun aku sudah tak nampak.

Tangga itu dulu cuma diperbuat daripada kayu dan seingat aku pernah pelantarnya diperbuat daripada buluh saja. Ada seorang moyang yang semasa aku kecil sentiasa memberi aku makan sirih pinang yang sudah dilumat. Pahit tetapi sedap. Aku sentiasa asyik melihat beliau menyiapkan ramuan sirih pinang. Ada sirih, pinang, kapur dan beberapa herba lain yang aku sudah lupa namanya.Ini gambar kereta lama pakcik yang sekarang tinggal di rumah arwah datuk. Mungkin sudah tidak berfungsi dengan baik. Dia sudah ada sebuah Perodua Kancil sebagai ganti. Tetapi ini Toyota Corolla yang suatu ketika dulu pernah aku minati.

Hasrat aku untuk mengambil lebih banyak gambar di kampung tidak kesampaian kerana hujan turun dengan lebat. Mungkin lain kali. InsyaAllah.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…