Langkau ke kandungan utama

Selepas Terbeban, Ketenangan...

Siang tadi selesai beban kerja yang mengambil masa lima hari untuk disiapkan. Kalau bunyi lima hari itu, rasa macam sedikit. Hakikatnya, lima hari yang berlalu adalah beban paling berat setakat ini dalam tugas yang dilakukan.

Terpaksa bersengkang mata hampir setiap hari sepanjang waktu itu untuk mengolah semula slide yang lebih 200 semuanya bukanlah satu kerja yang mudah. Tambahan pula tiada seorang pun dalam ahli kumpulan yang terlibat boleh menggunakan Apple Keynote dengan baik. Jadi semua kerja yang asalnya teragih kepada beberapa orang akhirnya menimbun pada aku untuk diterjemahkan kepada bentuk slide Keynote.

Siang tadi di kala masa cuma tinggal beberapa minit sebelum persembahan, aku masih sempat menghasilkan montaj permulaan kerana montaj rekaan asal gagal berfungsi dengan sempuna. Aku guna apa yang ada dalam Keynote, itu saja.

Sempat juga aku berfotografi untuk menghilangkan rasa terbeban di benak dan merehatkan minda sebelum pertandingan bermula. Potret di bawah, aku tersenyum. Sebenarnya di dalam jiwa bergelodak, rasa mengantuk yang amat sangat dan lapar serta dahaga.Selesai tugas, hati rasa amat lega walaupun diketahui ada banyak salah dan silap. Lima hari untuk persediaan KMK/KIK memang tidak masuk akal.

Esok petang akan bermula cuti aku yang sebenar di Pulau Langkawi. Bateri kamera sudah dicas. Polariser juga sudah aku beli (agak murah di Langkawi). Tunggu saja hasilnya nanti, ya. Cuma agak ralat kerana ada orang yang mengikut. Maka, tidak boleh aku mengikut kepala aku saja. Mereka juga mahu membeli belah (sesuatu yang aku tidak rajin untuk melakukannya) dan island hopping. Berkenaan island hopping, aku amat bersetuju. Berkaitan shopping, mungkin sekadar beberapa pek coklat (untuk mereka yang mengirim dan untuk dihadiahkan kepada orang tertentu).

Jangan ganggu ya. Aku mahu rehat.

Ulasan

 1. nak coklat!!!!

  eturun sana !!!

  BalasPadam
 2. opss salah ..

  esok turun sana

  BalasPadam
 3. Anonymous5:20 PTG

  dan result kmk cmne lak?

  BalasPadam
 4. Lea... I takde sampai ahad.

  Tanpa Nama : Belum tau. Tapi sure tak menang.

  BalasPadam
 5. Format tu Apple tak boleh baca.

  BalasPadam
 6. ooooo....yang .exe tu ek...kena buat yang lan la ek?

  BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…