Langkau ke kandungan utama

Memberi Ruang

Ada sebuah gerai burger baru dibuka berhampiran dengan rumah. Gerai tersebut dimiliki oleh seorang berbangsa India. Termasuk gerai tersebut, sudah ada tiga gerai burger berhampiran dengan rumah. Dua lagi milik orang Melayu. Burger di sebuah gerai itu memang sedap. Walaupun aku jarang membelinya, namun penjual kenal dan mesra dengan aku.

Mengenai gerai burger milik seorang India. Mungkin pasarannya agak kecil berbanding dua gerai yang lain. Pertamanya, secara automatik orang Islam akan berasa was-was untuk membeli darinya. Kalau pun cara penyediaannya halal, pastinya orang masih ragu. Aku tidak salahkan pemilik gerai dan aku juga tidak salahkan orang Islam.

Dulu, semasa kecil atau sekitar 80an dan awal 90an, masalah halal haram ini agak kurang. Malah, tidak menjadi masalah untuk kita lihat ramai umat Islam yang makan di kedai milik bukan orang Islam yang mereka tahu sejak dulu menjual makanan halal. Sekarang, hatta kedai milik orang bukan Islam yang sudah lebih 50 tahun menyediakan makanan halal pun menjadi persoalan.

Ada saja antara kita umat Islam yang akan menimbulkan pelbagai persoalan mengenainya. Kadang-kadang, jawapan paling mudah diberi; kita perlu bantu orang Islam lain. Jawapan sebegitu selalunya akan menyebabkan kita tersepit. Di satu sudut, kita mahu membantu umat Islam. Satu sudut lain, kita mahu menjimatkan kos. Realitinya, jarang sangat ada perniagaan milik orang Islam yang harganya setara atau kurang daripada harga pasaran lain. Kenapa ya?

Berbalik kepada gerai burger milik seorang India berhampiran rumah aku. Apa yang membuat dia terfikir untuk berniaga burger sedang pesaingnya nyata lebih besar peluang berbanding beliau? Kamu perlu hormat dia .Dia seorang yang berani. Berani lari daripada prasangka, berani mencari ruang walaupun kecil.

Aku fikir, ada baik dicari cara agak boleh dididik beliau dalam cara-cara penyediaan makanan mengikut kehendak Halal yang ditetapkan. Itu cara paling mudah kita dapat membantu dia dan ramai lagi orang seperti dia untuk berjaya. Kita cuba cari cara untuk meluaskan potensi pelanggan beliau.

Kenapa perlu dilakukan begitu? Satu, ini negara demokrasi. Setiap rakyatnya ada hak untuk hidup berjaya dalam negara ini. Kita sebagai manusia juga diajar untuk membantu. Juga diajar untuk bertimbang rasa. Paling penting, kita perlihatkan apa yang dianggap "Cara Hidup" dalam erti kata sebenar.

Ini langkah kecil untuk menghapuskan perkauman. Rasanya.

Ulasan

  1. Dulu dan sekarang memang berbeza. Dulu walau ia kedai orang India, kita beli dengan yakin.

    Sebabnya masyarakat dulu sangat jujur dan saling menjaga kepentingan bersama.

    Pengalaman saya sendiri ketika membeli barang keperluan dapur, pemilik kedai bangsa India itu melarang saya membelinya kerana barangan itu hanya untuk orang India. Katanya orang Melayu tak boleh beli barang itu.

    Sekarang kejujuran terhakis kerana desakan hidup dan wang-ringgit! Melayu pun tipu Melayu.. apa lagi yang boleh diharapkan...

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

MRSM Balik Pulau (Koleksi Foto) - Part 1

Malas pula hendak bercerita mengenai Homeroom. Baik aku tunjukkan koleksi gambar yang diambil pada tahun 2003 semasa reunion MRSM Balik Pulau ketika itu. Ada lagi gambar yang akan diupload kemudian nanti. Banyak. Aku fikir ada baik aku kembali kesana suatu hari nanti untuk aku ambil gambar yang lebih baik. Ini pun guna kamera digital Kodak 3.2 megapixel.Model di atas adalah Meor. Ini sebenarnya pada zaman aku dulu merupakan kaunter untuk segala pembayaran yang berkaitan dengan yuran pembelajaran maktab. Kalau tak salah aku ianya adalah sebanyak RM30 setiap bulan. Disini juga kami akan terima wang saku daripada MARA berjumlah RM25 bagi sesiapa yang layak. Segala keputusan, slip periksa dan apa saja urusan dengan pejabat, semuanya disini. Kaunter segera tepi tingkap.Ini sebenarnya pentas dalam dewan besar maktab. Aku masih ingat semasa menjadi 'sound engineer' untuk drama arahan Amron Roni. si Amron ni pernah jadi produser untuk rancangan sembang-sembang Chef Wan di TV9 tidak la…

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…