Langkau ke kandungan utama

Aku Ingin Tahu Maksud Itu

"Menatap indahnya senyuman di wajahmu, membuat ku terdiam dan terpaku..."

Pada ketika itu, mahu saja aku genggam tangannya dan berkata,

"Telah lama perasaan ini dipendam, sejak tiga tahun dulu. Hari ini sekali lagi ingin ku beritahu kepadamu mengenainya, agar dirimu tahu, ianya masih tetap sama."

Kalaulah aku sebegitu berani.

"Aku ingin engkau selalu, hadir dan temani aku..."

Maka saat-saat itu berlalu begitu saja tanpa aku melakukan apa-apa. Aku pergi dan dalam keadaan hati sedang membisu, memandu tanpa arah tuju mencari ruang untuk berasa damai seketika. Kerana ketika itu, hati sedang gusar. Sedang berduka. Tersia-sia tiga tahun itu, fikirku.

Kemudian dia datang bertanya, di mana aku sedang berada.

Mahu saja aku jawab,

"Sangat dekat dengan dirimu"

Tetapi kerana gusar, aku tidak mahu melangkah sejauh itu, walau hanya dengan kata-kata. Lalu aku katakan aku jauh darinya, ketika itu secara literal. Lama kemudian, dia bertanya lagi aku sedang berada di mana.

Mahu saja aku jawab,

"Sentiasa dekat dengan dirimu"

Tetapi kerana hampa, aku tidak menuruti desakan hati untuk meluahkannya. Lalu aku katakan aku masih berada di tempat yang sama, ketika itu secara literal.

Malam itu dan siang tadi aku menatap kembali baris-baris katanya, cuba untuk aku fahami kenapa. Apa yang cuba disampaikannya dalam setiap pertanyaan itu; soalan yang sama.

Tadi, dia bertanya lagi, aku sedang berada di mana.

Mahu saja aku jawab,

"Tidak sedetik lagi, aku akan berada di sisimu."

Namun seperti biasa, jawapan aku tidak begitu.

Kamu beritahu aku, apa yang dia mahu dalam setiap soalan yang sama itu?

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…