Langkau ke kandungan utama

Anugerah Fotografi frossonice.com

Sepanjang tahun 2009, aku telah menulis lebih 450 post untuk blog ini. Banyak antara post tersebut melibatkan fotografi. Sempena penghujung tahun 2009, aku ingin senaraikan hasil fotografi terbaik yang dirakam sepanjang tahun 2009. Ini semata-mata berdasarkan pendapat dan pandangan aku sendiri. Kalau kamu berminat untuk menilai, sila rujuk post aku berkaitan Fotografi dan pilih fotografi yang anda fikir terbaik aku hasilkan tahun ini.

Terimalah.

Fotografi Lanskap Terbaik
Tasik yang membiru dan air yang begitu tenang berserta langit membiru dan awan yang memutih. Tasik Temoh aku rakamkan dalam perjalanan pulang dari Kuala Kangsar ke Ibu Kota. Aku suka simplicity dan "kayanya" suasana gambar ini.

Fotografi Potret (Dewasa) Terbaik
Potret Izana, rakan pejabat yang aku rakam semasa majlis pertunangan beliau. Agak senang untuk merakamkan potret Izana kerana beliau pandai memberi pose yang menarik tanpa perlu dipaksa. Aku cuma minta dia memandang ke arah kotak di atas katil dan merakam aksinya.

Fotografi Potret (Kanak-Kanak) Terbaik 
Fisya! Potret ini langsung aku tidak jangka hasilnya. Dalam keadaan agak suntuk kerana cahaya semakin menghilang (menjelang senja), aku memetik picu kamera sepantas mungkin untuk merakam aksi Fisya yang agak aktif. Tidak sangka beliau pandai memberi pose termasuk senyuman yang amat comel.

Post: Fisya

Fotografi Haiwan Terbaik
Aku rakamkan gambar helang terbang ini dalam keadaan bot yang terumbang ambing dan aku berada di tengah-tengah bot sambil dikelilingi oleh orang lain. Sudut mengambil gambar amat terhad kerana bot tersebut mempunyai bumbung. Menggunakan lensa zoom, aku cuba merakam sepantas mungkin burung helang yang terbang melintasi bot. Memang helang dan Langkawi sinonim. 

Post: Helang

Fotografi Tumbuhan Terbaik
Gambar bunga melur ini dirakam di Taman Botani, Putrajaya semasa aku berkunjung ke sana sendirian tidak lama dulu. Ianya dirakam secara close-up dengan zoom sekitar 70mm untuk menghasilkan imej kabur di belakang kuntuman bunga. Memang terlalu banyak gambar di Taman Botani yang cukup menarik untuk dipilih. Tetapi aku memilih gambar ini kerana ianya nampak seperti 3D (Tiga Dimensi).


Fotografi Potret Peribadi Terbaik

Menjelang hampir penghujung tahun, aku sedari amat kurang gambar peribadi yang aku rakam. Kalau ada, biasanya cuma di PhotoBooth iMac. Suatu hari menjelang senja, aku berhenti di tepi tasik Putrajaya dan rakamkan potret peribadi ini. Bukan paling sempurna tetapi ekspresi muka aku cukup berkesan dalam suasana begini.


Semua gambar yang aku pilih di sini adalah gambar-gambar yang pernah tersiar di blog ini. Ada banyak yang menarik. Tetapi setelah aku lihat semula, aku fikir semua gambar di atas adalah ambar pilihan terbaik daripada aku untuk tahun 2009.

Bagaimana pula pilihan kamu?

Ulasan

  1. yeahhhhhh

    fisyah menang award !!!

    anyway .. thx idan ..

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…