Langkau ke kandungan utama

AvatarAku menonton filem Avatar karya James Cameron tadi. Filem fiksyen sains sepanjang hampir 3 jam (dekat jam 3 pagi baru aku keluar pawagam) ini bagi aku adalah filem terbaik (kategori fiksyen sains) tahun ini.

Malah, kalau hendak difikirkan kembali, Avatar merupakan revolusi besar dalam pembikinan filem. Bukan sekadar mengaburi garisan antara realiti dan animasi komputer, ianya memadam terus garis sempadan itu. Sepanjang filem itu, kamu tahu ianya animasi komputer tetapi kamu juga mahu percaya ianya benar-benar wujud kerana suasananya sungguh realistik.

Kamu juga terpanggil untuk berfikir, sejauh mana imaginasi manusia. Kita mampu mencipta sebuah dunia yang begitu berbeza dengan apa yang ada di sekeliling kita tetapi dalam masa yang sama, begitu dekat dengan kita. Kita boleh rasakannya.

Selebih daripada itu, Avatar adalah pembuka mata dan secara literalnya, kamu perlu buka mata seluas mungkin untuk melihat betapa "kaya"nya sinematografi filem ini. Flora fauna di planet Pandora dan kehidupan makhluk yang diberi nama Na'vi. Kalau hendak dibandingkan dengan siri Lords Of The Ring, aku fikir Avatar sudah semakin jauh ke hadapan. Motion Capture yang dilakukan (sama seperti yang dilakukan untuk watak Gollum dalam LOTR) jauh lebih sempurna dan berkesan.

Paling menarik dalam Avatar adalah perkara kecil yang menjadi daya penarik sampingan. Tumbuh-tumbuhan dan kehidupan hutan di Pandora adalah di luar jangkaan kita. Watak dan sifat haiwan juga berbeza. Malah, flora yang terdapat dalam filem ini begitu unik, kamu mahu ianya wujud di dunia nyata.

Cuma ada beberapa ralat. Na'vi saling tidak tumpah dengan kaum Red Indian di Amerika Syarikat, baik dari segi gaya mahupun budaya. Ianya adalah persamaan paling hampir dengan manusia. Watak antagonisnya, Colonel Miles Quaritch seperti terlalu obses dengan berperang sedang dia cuma askar upahan syarikat korporat yang melombong di planet Pandora (yang menimbulkan semua konflik). Seperti tidak ada tangan yang lebih untuk menghalang gila perangnya. Percubaan untuk 'memanusia'kan Na'vi. Aku fikir manusia tidak begitu ego untuk mengubah hidup makhluk lain. Paling jelas adalah persamaan sifat kehidupan dan matlamat cerita dengan filem-filem anime Jepun yang biasa kita lihat seperti Gaia, pokok induk yang besar dan hubungan antara makhluk dan bumi yang diduduki mereka. Hampir sama saja idealisme dengan anime/filem Jepun.

Secara keseluruhan, Avatar adalah filem yang cukup hebat. Karya James Cameron tidak pernah mengecewakan. Kalau Avatar sudah begini hebat, aku tidak dapat bayangkan filem Battle Angel yang bakal keluar pada 2011 nanti.

Aku pasti kamu tidak rugi apabila menonton Avatar. Tontoni untuk mengagumi hasil sinematografi dan kesan khasnya. Kamu akan terpesona. Kalau aku perlu beri rating antara 1 hingga 10, aku beri 9.

Ulasan

 1. Salam.

  Memang dari bulan lepas dah ternanti-nanti bila filem ni nak masuk panggung.. bila baca ulasan kat sini bertambah tak sabar nak pegi tengok :D

  Ada idea tentang lokasi pawagam yang menarik? KLCC & Mid Valley terlalu padat le.

  BalasPadam
 2. Salam.

  Memang dari bulan lepas dah ternanti-nanti bila filem ni nak masuk panggung.. bila baca ulasan kat sini bertambah tak sabar nak pegi tengok :D

  Ada idea tentang lokasi pawagam yang menarik? KLCC & Mid Valley terlalu padat le.

  BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…