Langkau ke kandungan utama

Bukan Kerana Wang Ringgit

Aku diminta untuk merakamkan gambar majlis pertunangan seorang rakan pejabat pada hari jumaat ini. Aku terima dan aku sebenarnya tidak letak apa-apa bayaran dan syarat. Aku akan pergi dan rakamkan gambar.

Aku sedari sesuatu. Aku berbincang dengan seorang rakan lain mengenai majlis tersebut. Dia bertanyakan kepada aku sama ada aku mengenakan bayaran untuk itu. Aku kata tidak. Dia agak marah/bising mengenainya dan berkata aku sepatutnya kenakan bayaran.

Aku cakap, ini adalah kawan. Aku tidak sanggup untuk minta sebegitu daripada kawan.

Aku bukan seorang yang pandai menilai perkara-perkara sebegini. Dia bertegas bahawa aku masih perlu menuntut bayaran atas perkhidmatan yang diberikan, walaupun kecil. Lalu dia tawarkan diri untuk membantu mengendalikan urus niaga. Namun, jauh di sudut hati, aku tidak mahu dia melakukannya. Aku tidak mahu kenakan apa-apa bayaran atas kerja aku ini

Aku sedari sesuatu. Fotografi adalah minat dan hobi aku. Aku kurang pandai melukis. Aku tidak pandai mewarna kerana aku seorang yang rabun warna. Tetapi bila berfotografi, bagi aku itu adalah seni. Sesuatu yang aku lakukan dengan penuh tumpuan dan "passion". Berapa nilainya kalau hendak dinilai?

Aku tidak tahu.

Aku tidak mahu tahu. Kerana harganya telah dibayar apabila hasil rakaman gambar itu memuaskan hati aku dan juga orang lain yang melihatnya. Ketika itu, tiada harga yang dapat membeli kepuasan hati aku apabila berfotografi.

Aku harap kamu faham. Tiada nilai untuk rakaman fotgrafi aku.

Ulasan

 1. Salam.. nilai kebahagiaan itu tidak semesti ditatah dengan keuntungan dan laba yang berpaksi pada wang ringgit.

  Saya juga merakam gambar-gambar majlis doa selamat, hari-jadi, pertunangan dan perkahwinan untuk kebahagiaan dan kepuasan hati.

  Iya.. biarlah keikhlasan menghadiahkan kebahagiaan sejati dalam hidup kita kan Ahmad Sharidan ?

  BalasPadam
 2. Anonymous4:54 PTG

  niat yg ikhlas akan diberi ganjaran dari Allah

  BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…