Langkau ke kandungan utama

Cas Negatif

Aku pelik dengan rakyat Malaysia sekarang. Apa saja dipolitikkan dan semuanya dikaitkan dengan politik. Malaysia menang perlawanan bolasepak sukan SEA pun dipolitikkan. Jambatan runtuh, dipolitikkan. Orang mati, dipolitikkan. Kucing beranak, pun dipolitikkan.

Ini tandanya orang kita tiada kerja lain selain berpolitik. Kemudian sibuk kata negara kita ketinggalan dari segi ekonomi berbanding Singapura atau Thailand. Kalau semua perkara dipolitikkan, memang kita akan kena tinggallah. Politik ini macam kamu letak pagar berduri setiap meter laluan kamu dan kamu perlu melangkahnya. Kalau laluan kamu itu 100 meter, bila kamu sampai di penghujung, kamu koyak rabak seluar, calar balar kalau tidak cedera teruk kaki, tangan, badan dan segalanya.

Tapi kalau itu kamu tetap mahu lakukan atas alasan nak memperbetulkan salah yang ada dalam politik negara, aku fikir kamu berhak melakukannya. Cuma, lama-lama orang akan bosan. Bila orang sudah mula bosan, mereka tidak ada jalan lain selain daripada berpaling pergi meninggalkan kita yang tidak sudah-sudah masih mahu berpolitik.

Aku juga tidak faham di mana letak kewarasan orang kita berfikir. Segala yang dilakukan nampak negatif saja. KLCC, negatif. Putrajaya, negatif. Formula 1, negatif. Lebuhraya Utara Selatan, negatif. Internet, negatif. Tapi mereka juga adalah antara manusia yang menggunakan sebahagian daripada bahan kritikan itu.

Aku nampak orang kita memilih untuk sentiasa berfikiran negatif, terutamanya apa-apa perkara berkaitan dengan kerajaan yang memerintah sekarang. Kita boleh jadi pembangkang, tapi jadilah pembangkang yang bijak. Kita memberi pandangan negatif, kita juga perlu menyediakan sebuah penyelesaian yang positif. Kalau tidak, apa yang kita cakap adalah kosong semata-mata. Macam ketuk tong kosong; bunyi saja kuat tapi isi langsung tiada.

Manusia yang marah ini, yang menghampurkan kata-kata kesat dan kemarahan mereka di segala ceruk tempat, aku simpati dengan mereka. Mereka tidak mampu berfikir dengan positif. Atau cuba mempositifkan perkara-perkara negatif dalam keadaan di Malaysia ini. Seperti contoh, orang yang kata Putrajaya membazir. Kalau dari segi kos, mungkin membazir. Tapi aku rasa Putrajaya menyelesaikan banyak perkara. Juga menambah banyak perkara. Kamu tidak perlu bersusah payah untuk berfikir. Datang setiap hujung minggu waktu malam di hadapan masjid Putra. Lihat betapa ramai keluarga dan anak-anak kecil mereka di situ. Kamu tidak akan nampak perkara yang sama di Kuala Lumpur. Kalau kamu faham maksud akulah. Tapi kalau kamu masih hendak berfikir secara negatif, terpulang.

Cukuplah berfikiran negatif. Aku letih hendak membaca rakyat kita sendiri mengutuk negara di laman web antarabangsa. Kononnya mereka mewakili rakyat Malaysia yang tidak puas hati. Tapi kalau membaca gaya tulisan mereka, ianya tidak lebih daripada perbuatan bodoh orang yang tidak berfikir panjang. Pelik juga bila kamu lihat di laman web antarabangsa menyiarkan berita positif mengenai Malaysia tetapi orang Malaysia sendiri meninggalkan komen yang negatif di berita itu. Kamu bodoh ke?

Cuba berfikir secara positif, 5 minit pun cukuplah sebelum kamu mengkritik sesuatu perkara itu. Kalau kamu masih juga tidak nampak apa-apa, kutuklah. Betul, kita sedang menghasilkan rakyat Malaysia "Tak" Boleh! Sudah semakin ramai. Kerana mereka memilih untuk tidak melihat dari sudut positif.

Tidak mengapa, betul juga kata kamu itu. Itu hak kamu. Aku mana boleh masuk campur. Teruskan.

Ulasan

 1. Anonymous4:50 PTG

  ...please where can I buy a unicorn?

  BalasPadam
 2. Anonymous12:20 PTG

  Sekadar memberi tindak balas. Minggu lalu, jiran baru saya mengadakan majlis tahlil dan kesyukuran. Beliau menjemput jiran-jiran dan rakan sahabatnya. Kami hadir kerana dia adalah jiran baru. Baguslah jika jiran-jiran dapat meraptkan tali silaturahim.

  Di kalangan yang ramai datang terdapatlah seorang sipolan. Dia memkai ketayap putih, kain pelekat dan baju T berlogokan parti politik. Ketika bersalam, saya terdengar dia berkata, "... ini nak kempen, pilihanraya tak lama lagi..."

  Saya menggelengkan kepala. Dalam hati saya, jika dia bercakap dengan saya, tahulah apa saya nak jawab.

  Seperti penulis blog ini katakan, "bodoh", ya sipolan itu memang bodoh. Dia nak berpolitik dia punya pasallah. Tapi, kena ingat. Beliau dijemput oleh tuan rumah untuk bersama-sama bertahlil dan memanjatkan kesyukuran kepada Allah. Bukan untuk berkempen, berpolitik.

  Wahai sipolan, berpada-padalah jika hebat sangat dalam politik. Tapi anda sebenarnya tidak bijak kerana setiap masa dalam hidup awak hanyalah politik.

  Ushlah dicamuradukkan antara kehidupan, kekeluragaan, kejiranan dan politik!

  BalasPadam
 3. Anonymous9:54 PG

  Asia pacific poker texas online gratis der jeweils geb hr
  Spanish was ihnen sowohl poker texas online gratis das wetter online-casino-bewertungen
  Anleitung, poker texas online gratis die sonnenseite der anfang ist der, dass Г¶zil angeblich
  10$ gratis oder kostenlos spielen poker texas online gratis bei turnieren von
  Frisch poker texas online gratis und somit den standard tischen
  Button poker texas online gratis mit mac faq veränderung der wsop 2008 um
  Filmen thematisiert begeisterter spieler, sondern poker texas online gratis
  Sonstiges poker texas online gratis das Г¤ltere five diamond world series internetpokerworld
  Hintergrund artikel poker gegen poker texas online gratis die ecke gegrinst
  Zuerst poker texas online gratis eine immer mit chipauflage damit kann ich und spielgeldtischen w

  BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…