Langkau ke kandungan utama

Filem & Siri TV Terbaik 2009

Aku teruskan siri anugerah. Heh. Ramai yang tahu aku suka menonton filem (walaupun seorang diri) di pawagam. Cuma kamu perlu ingat, biasanya aku hanya akan menonton filem yang aku suka. Aku senaraikan filem dan juga siri TV yang aku fikir terbaik dalam tahun 2009.

Filem Animasi Terbaik

Up
Filem animasi UP karya studio Pixar meneruskan kehebatan filem animasi keluaran studio tersebut. Up juga melangkah lebih jauh dengan memasukkan elemen kemanusiaan yang biasa dipertonton dalam filem-filem tontonan dewasa saja. Pilihan kedua aku adalah Ponyo On The Cliff By The Sea karya Miyazaki Hayao, tetapi ceritanya agak pelik.

Filem Aksi Terbaik

Angels & Demons
Filem ini bagi aku meletakkan kembali status novel karya Dan Brown ke tempatnya. Kalau dulu filem The Da Vinci Code dihasilkan secara porak peranda tanpa sedikit pun memperdulikan estatika novel, Angels & Demons nampak lebih teliti dan berkesan dalam menterjemahkan novel Dan Brown. Tom Hanks juga nampak lebih segak berambut pendek (berbanding semasa filem The Da Vinci Code). Pilihan ke dua aku adalah Transformers: Revenge Of The Fallen. Kalau tidak kerana ianya agak meleret dan merimaskan, pasti Transformers menjadi pilihan nombor satu untuk kategori ini.

Filem Fiksyen Sains Terbaik

Avatar
Seperti ramai pengkritik filem menulis, The King Is Back! Betul, James Cameron kembali menghasilkan filem yang begitu mengkagumkan seperti Avatar. Menonton Avatar dalam dua versi (biasa dan 3D) memperlihatkan dunia CGI tahap tertinggi (setakat ini) dan bakal menjadi tanda aras untuk filem intensif CGI lain. Pilihan ke dua aku adalah Star Trek. Cerita menarik cuma tidak dapat menandingi Avatar dari segi hasil CGI.

Nampaknya aku salah menilai. Star Trek mempunyai jalan cerita yang lebih menarik daripada Avatar. Jalan cerita Avatar adalah ringkas dan ringan sebenarnya. Tetapi pengalaman keseluruhan menonton kedua-dua filem ini menjadi pemberat pilihan aku. Avatar lebih menarik untuk ditonton.

Filem Romantik/Komedi Terbaik

(500) Days Of Summer
Ringkasnya, secara peribadi, filem ini adalah filem terbaik tahun ini. Menyentuh perasaan dan mengenangkan aku dengan hidup aku sendiri. Itu saja.


Siri Televisyen Terbaik

James May's Toy Stories
Aku tahu. James May's Toy Stories tidak ditayangkan di siaran televisyen Malaysia. Malah rasanya, di Astro juga masih tiada. Aku menontonnya di YouTube. Cerita bagaimana James May yang popular dengan siri Top Gear berusaha untuk merealisasikan impian menghasilkan/bermain permainan kegemaran beliau dalam skala yang lebih besar. Rumah Lego bersaiz besar, taman plasticine, jambatan Meccano, kapal terbang AirFix skala penuh, perlumbaan kereta Scalextric menggunakan trek lumba kereta pertama di UK (Brookland) dan perjalanan keretapi mainan di atas bekas trek keretapi sebenar sejauh 10 batu. Epik. Pilihan kedua aku adalah siri Top Gear musim 14.

Apa pula pilihan kamu?

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…