Langkau ke kandungan utama

Kisah Air Jambu Batu

Semalam, dek kerana masih mengidam air jambu batu, aku keluar mencarinya. Kawasan sekitar rumah memang tiada yang menjualnya. Putrajaya apatah lagi. Lalu aku ke Dengkil, dengan sedikit harapan.

Cuaca mendung, tanda-tanda hujan semakin tiba. Perlahan aku memandu dan memerhati di kiri dan kanan jalan. Buah durian, buah manggis, pisang goreng dan air buah-buahan lain. Aku tidak mahu semua itu.

Bila hampir tiba di persimpangan dalam pekan Dengkil, aku terpandang sebuah gerai tepi jalan menjual air jambu batu. Ada. Sebuah gerai tanpa pengunjung. Pemilik gerai nampak terbaring di kerusi malas menunggu lesu. Musim hujan, tidak ramai yang suka berhenti tepi jalan membeli makanan dan minuman.

Lalu aku berhenti, muka tersenyum dan terus berjalan ke gerai. Aku memesan buah jambu batu bercecah serbuk asam boi dan segelas besar air jambu batu berinti serbuk asam boi. Anehnya, untuk serbuk asam boi, aku kena tambah 50 sen. Mahal!

Tetapi tidak mengapa. Demi untuk memuaskan kehendak aku, aku beli. Aku bayar harga barang dan terus ke kereta. Tiba dalam kereta, aku jadi tidak keruan. Aku pasti sangat segelas air yang aku sedang hirup tidak mencukupi.

Aku keluar dan dengan tersenyum (sekali lagi), aku memesan segelas besar air jambu batu berinti serbuk asam boi. Aku pastikan dia tidak letak lebih dari satu sudu air gula. Perlu aku ingatkan, kelmarin (Sabtu) semasa di Pasar Malam Jalan Tunku Abdul Rahman (dengan 'dia'), aku membeli segelas air jambu batu. Aku tidak mahu diletak air gula di dalamnya. Hasilnya, aku menghirup air jambu batu yang tawar tanpa rasa. Jelas penjual di Pasar Malam TAR menambah air biasa berlebihan.

Selesai membeli, aku menikmatinya di dalam kereta sambil memandu tanpa arah. Aku tiada arah tuju kerana aku cuma mhu menikmati air jambu batu dan jambu batu. Itu saja. Aku fikir, ketika itu hidup ini terasa mudah. Tidak perlu memikirkan hal dunia. Tumpuan aku hanya kepada air jambu batu di dalam gelas berstraw dan buah jambu batu dalam plastik bercecah serbuk asam boi. Oh ya, sudah semestinya tertumpu ke jalan raya juga.

Teringat kepada pertama kali menikmati jambu batu, sekitar penghujung 80an di Kuala Kangsar. Seorang nyonya cina menjual buah jambu batu di tepi supermarket lama. Aku pernah ceritakan mengenai ini dulu.

Begitu obsesi aku tentang sesuatu perkara. Aku akan tetap cuba cari dan memilikinya. Kalau dapat, syukur. Kalau tidak, lain hari ada. Sehingga aku bosan.

p/s: Dia suka jambu batu dan laksa. Itu aku tidak pernah tahu. Sama seperti aku. :-)

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…