Langkau ke kandungan utama

Menuruti Kehendak

Di hotel Thistle Johor Bahru tempat aku sedang mengendalikan mesyuarat, ada tempat makan yang menyediakan live band. Menariknya, sedang kami makan malam, kami dihiburkan dengan nyanyian merdu dan irama piano yang menyenangkan. Waktu ketika itu lebih kurang 7.15 petang.

Keluar satu persoalan dari seorang rakan setugas.

"Apalah mereka ni. Tak tahu ke time Maghrib ni. Takkan nak nyanyi juga kot."

Mulanya aku mahu berdiam diri, tidak mahu komen mengenainya. Kemudian dia tambah lagi.

"Penyanyi tu pun orang kita juga. Takkan tak tahu kot?"

Aku cuma remark,

"Mungkin mereka tidak faham apa itu maghrib atau maghrib itu tidak wujud di dalam diri mereka."

Bukan, aku tidak mahu menilai rakan aku. Aku cuma mahu menilai mentaliti kita sebagai seorang yang diberi akal fikiran untuk berfikir. Adakah kita selama-lamanya mahu menjadi "selfish" dengan remaks sebegitu? Bagi aku itu adalah remark yang selfish, seperti tiada perkara lain yang wujud dalam dunia ini melainkan apa yang ada disekeliling kita saja. Jadi apa yang ada di sekeliling kita mestilah "confirm" dengan kehendak dan kefahaman kita.

Aku juga fikir aku selalu bersikap selfish sebegitu. Aku sentiasa mahu keadaan dan suasana mengikut kehendak dan kefahaman aku. Kalau ianya tidak mengikut susur peraturannya, kita timbulkan persoalan.

Seperti orang yang tidak membaca doa selepas sembahyang, kita anggap wahabi.
Seperti orang yang tidak pandai berfesyen, kita anggap kampung.
Seperti orang yang tunjuk pandai, kita anggap ego.
Seperti oarng yang tidak mahu mempedulikan kita, kita anggap sombong...

Realitinya, sama ada sedar atau tidak, kita mahu orang itu "confirm" dengan kehendak dan peraturan norma hidup kita. Agaknya kita mungkin lebih mudah mengkritik. Kerana kritik biasanya melibatkan orang lain, bukan kita.

Ulasan

  1. Anonymous9:36 PG

    tp time mgrib mmg xelok gitu dan..kena hormatilah time2 sebegitu kan

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…