Langkau ke kandungan utama

Selesai Namun Belum Murni

1.30 Pagi. Selesai kerja. Selesai secara kasar. Esok perlu diperhalusi atau lebih gemar digunakan, perlu "dimurnikan" lagi hasil kerja ini.

Aku sebenarnya perlu asingkan 186 slaid persembahan kepada tiga (3) skrin berbeza yang akan ditayangkan serentak. Hasilnya tadi, setiap skrin akan terdapat lebih kurang 55 slaid. Slaid yang berkaitan antara satu sama lain akan dipaparkan serentak untuk menjimatkan masa.

Ini slaid pertandingan Kumpulan Inovatif & Kreatif. Aku fikir cara menyebarkan slaid ke tiga buah skrin sekaligus adalah cara terbaik dan menjimatkan masa. Ianya lebih efisien, disamping panel dapat lebih lama meneliti slaid yang terpapar (tetapi biasanya mereka lebih selesa rujuk buku di hadapan mata). Ya, kumpulan aku menggunakan tiga skrin (layar projektor) sekaligus, walaupun kalau di peringkat kebangsaan, ianya cuma dihadkan kepada dua. Menggunakan tiga slaid adalah jauh lebih mudah, bagi aku.

Tetapi apa yang aku sering perhatikan dalam persembahan kumpulan lain, mereka tidak mahir atau mungkin tidak faham fungsi dua atau tiga layar. Mereka lebih menumpukan kepada satu layar dengan satu atau dua layar lain dibazirkan dengan informasi yang tidak membantu. Akibatnya mereka perlu menayangkan banyak slaid pada setiap layar. 

Mungkin juga kerana mereka tidak faham apa yang mereka sedang lakukan. Itu aku rasa masalah paling besar. Syukur juga kerana aku sempat belajar memaksimakan impak penggunaan 2 - 3 layar semasa persembahan atau taklimat. 

Kamu hanya perlu menonton "An Inconvenient Truth" oleh Al Gore untuk memahami konsep multi layar yang efektif. Ianya bukan semata-mata fancy atau cool. Ianya lebih bersifat, berapa efektif kita menggunakan ruang layar tersebut untuk menyebarkan informasi.

Aku pernah menawar diri untuk mengajar di pejabat. Tetapi biasalah, kamu sendiri faham. Manusia ini ramai penuh dengan ego. Biarlah. Their lost.

Ulasan

 1. ego perlu bertempat.adakala manusia terlalu bangga dengan egonya yg xseberapa.tidak salah mengurangkan ego tuk kebaikan bersama malah tidak bermakna kiter akan nmpk bodoh dgn berbuat demikian.
  andai mereka terlalu menyusahkan kemudian hr bru la bersuara.jika tidak mereka akan cara mereka adlh betul.
  andai mereka tidak endahkan..pedulikan.mereka sendiri yg memilih jln itu.

  BalasPadam
 2. ego perlu bertempat.adakala manusia terlalu bangga dengan egonya yg xseberapa.tidak salah mengurangkan ego tuk kebaikan bersama malah tidak bermakna kiter akan nmpk bodoh dgn berbuat demikian.
  andai mereka terlalu menyusahkan kemudian hr bru la bersuara.jika tidak mereka akan cara mereka adlh betul.
  andai mereka tidak endahkan..pedulikan.mereka sendiri yg memilih jln itu.

  BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…