Langkau ke kandungan utama

Bermain Piksel

Seorang member di pejabat berhasrat untuk mencetak gambar digital beliau. Apabila aku periksa fail yang diberikan, aku dapati ianya agak kecil (kurang 1 Megabait). Walaupun di skrin komputer nampak cantik dan kemas, aku pasti apabila dicetak di kedai nanti, hasilnya akan sedikit kabur dan piksel akan kelihatan "pecah". Aku beri cadangan agar dia cari kembali fail asal yang bersaiz besar (lebih 1 Megabait) supaya apabila dicetak nanti, hasilnya lebih sempurna.

Dia cadang agar aku besarkan saja saiz gambar tersebut menggunakan Adobe Photoshop. Namun aku beritahu dia, proses itu masih tidak akan membantu menghasilkan gambar lebih baik. Kamu perlu ingat, format fail JPEG adalah bersifat "lossy compression" atau terma mudah dalam bahasa Melayu, kualiti gambar akan berkurangan setiap kali duplikasi dibuat. Kalau kalau gambar asal bersaiz 1 Megabait kemudian kita kecilkan kepada mungkin 400 Kilobait, kalau kita hendak besarkan kembali kepada 1 Megabait, kita tidak akan dapat kualiti asal gambar 1 Megabait sebelum itu. Pikselnya akan kelihatan "pecah" dan ada noise.

Itulah trade-off format JPEG. Walaupun mudah tetapi agak kurang sesuai untuk digunakan dalam percetakan. Sebab itu jugalah gambar yang dirakam menggunakan DSLR kalau kamera digital mempunyai Megapiksel yang besar, biasanya lebih 3 Megapiksel untuk mendapatkan gambar yang sesuai dicetak pada saiz 4R.

Tetapi memandangkan member tersebut tidak kembali menemui aku (kerana mungkin leceh utuk mencari semula gambar asal), jadi tidak mengapalah. Aku cuma beritahu kamu semua agar kamu tahu apa yang berlaku apabila kita bermain dengan piksel gambar. Jadi jangan percaya sangat dengan skrin komputer kamu. Lebih penting, kekalkan saiz gambar yang kita mahu cetak kepada lebih 1 Megapiksel untuk mendapatkan kualiti gambar yang baik.

Ini cuma pandangan dan pendapat aku. Rasanya ada yang lebih tahu daripada aku. Jadi, cari mereka untuk dapat kepastian lebih lanjut. :D

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…