Langkau ke kandungan utama

Buang Diet

Sasaran mencapai berat ideal (sekitar 70kg) masih belum tercapai. Malah masih jauh untuk dicapai. Lebih perit, aku terasa seluar semakin ketat. Kenapa begitu? Sedang aku pasti aku kurang makan, aku tidak makan nasi (seperti yang dilagendakan oleh kamu bahawa ianya boleh membantu mengurangkan berat), malah aku beli minuman khas yang khabarnya membantu membakar lemak. Okay, aku cuma baru minum setakat 5 hari, mustahil ada kesan sekelip mata.

Cuma bila aku duduk diam dan fikirkan balik, aku tidak mengubah satu perkara. Mental aku. Mental aku tidak berkata aku sedang berada dalam zon yang tidak sihat. Mental aku tidak berkata aku sedang dalam keadaan gemuk yang membuat orang lain memandang sinis dengan aku. Mental aku berkata, aku sedang berada di zon selesa dan tidak ada apa yang perlu dilakukan untuk mengubahnya. Itu silap aku mungkin. Akibatnya badan aku tidak berusaha untuk mengubah keadaan. Aku kurang bersedia untuk kurus, dari sudut psikologi.

Juga, sementara aku tidak makan itu ini, aku makan makanan yang tidak sepatutnya aku makan. Aku banyak makan makanan yang diproses (nugget, sosej dan lain-lain), dan amat kurang memakan buah, sayur dan makanan segar. Akibatnya, tenaga berkurangan tetapi berat tidak berubah. Puncanya, aku tidak masak sendiri. Aku makan di luar. Lalu aku makan di tempat yang senang bagi aku dan kamu sendiri tahu di mana.

Ini bukan cerita motivasi mengenai usaha diet. Mulai hari ini, aku akan berhenti berkata aku sedang berdiet. Aku tidak berdiet. Selepas ini, aku akan makan mengikut kehendak aku tetapi berdasarkan had pemakanan yang sepatutnya. Aku perlu yakinkan diri aku (mental) bahawa keadaan aku sekarang adalah tidak baik untuk kesihatan aku. Itu sepatutnya aku lakukan dari dulu.

Kamu tahu kenapa aku bertindak begitu? Sedang aku merujuk sumber di internet mengenai program untuk menguruskan badan, aku minum oats (3 paket sekaligus) segera kerana kononnya aku mahu mengurangkan makan pada waktu malam dan oats adalah baik untuk mengurangkan kolestrol dalam badan. Aku letak bar coklat Cadbury di tepi meja kerana aku mahu menjamahnya selepas aku selesai minum oat. Aku membaca baris-baris komen mengenai usaha diet yang orang lain lakukan. Ramai antara mereka memberitahu, persediaan mental adalah penting dalam menjayakan usaha mengurangkan berat badan. Sekiranya kita bersedia untuk melakukannya, badan kita akan 'membantu' usaha kita dengan mudah.

Mungkin aku disentak dengan realiti diri sendiri. Aku tidak bersedia dari segi mental. Bila ianya berlaku, aku lihat ke arah bar coklat Cadbury di meja. Secara automatik perasaan untuk makan coklat tersebut hilang. Tiada lagi. Aku masih lapar, itu kamu perlu tahu. Tetapi aku tidak terasa untuk menjamah apa-apa makanan kerana aku tahu, badan aku tidak perlu makanan lagi. Ianya cuma mental. Aku perlu lawan kehendak itu. Tetapi bukan bermakna aku mahu berlapar.

Esok, aku akan makan nasi. Perkara yang sudah lama aku tidak lakukan. Tetapi aku akan makan sekadar perlu. Bukan untuk memuaskan hati, tetapi untuk keperluan badan. Aku perlu fokus untuk ingatkan badan aku keperluan harian aku setakat mana.

Aku buang usaha diet aku malam ini. Esok aku mahu lakukan sesuatu yang baru.

Ulasan

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…