Langkau ke kandungan utama

Facebook Dan Twitter Sebagai Pemangkin Mutu Kerja Perkhidmatan Awam

Tempohari, menteri penerangan, Dato Seri Rais Yatim (DSRY), menasihati rakyat terutamanya yang beragama Islam agar tidak terlalu asyik dengan aktiviti internet seperti Twitter dan Facebook. Kata beliau, laman jaringan sosial sebegitu tidak lebih bersifat komersial yang mempunyai pengaruh barat, tanpa memperdulikan norma hidup masyarakat timur.

Sementara aku bersetuju 1% dengan saranan beliau, aku lihat Facebook dan Twitter adalah medium terbaik untuk agensi kerajaan berinteraksi dengan kakitangan dan rakyat yang berurusan dengan mereka. Betul, kita boleh bangunkan sendiri jaringan sosial mengikut acuan kita dan dikawal oleh kerajaan, tetapi adakah ianya akan popular seperti Facebook dan Twitter? Tidak mungkin.

Aku membuat carian ringkas di Facebook mengenai Jabatan aku. Aku dapati ada beberapa kumpulan yang berkait dengan Jabatan aku dan salah satu kumpulan tersebut mempunyai lebih 350 orang ahli. Agak ramai. Aku juga teringat semasa di dalam sebuah mesyuarat Jabatan, Bos cuba mencari cara terbaik untuk menyebarkan arahan-arahan Jabatan. Kemudian, kadang-kadang ada di kalangan kakitangan yang sering berdebat mengenai undang-undang dan kaedah yang sewajarnya mengendalikan sesuatu kes yang berkaitan dengan urus niaga Jabatan.

Aku fikir, Facebook dapat digunakan untuk menyelesaikan masalah ini. Bukan sahaja kakitangan dan pengurusan tertinggi dapat berinteraksi dengan lebih efisien, orang ramai juga dapat menyertainya dan mengetahui lebih lanjut perkara berkaitan Jabatan aku. Mereka boleh mengemukakan soalan dan dapat didebatkan dengan terbuka di ruangan yang disediakan. Namun, perlu ada moderator dan penasihat yang mempunyai kepakaran supaya dapat memantau dan memberikan jawapan yang tepat.

Betul, ianya akan terdedahkan dengan kritikan, spam dan kutukan. Tetapi kita harus terima perkara itu. Manusia tidak semuanya tahu bersabar. Lagipun, kalau perkhidmatan yang diberikan efisien dan bermutu, tidak ada apa yang perlu ditakutkan.

Paling penting, sebaran yang pantas dapat dilakukan melalui Facebook dan Twitter mengenai Jabatan dan dapat dibaca oleh sesiapa saja, di mana saja mereka berada. Tiada lagi masalah kekangan komunikasi.

Twitter boleh dijadikan khidmat pesanan dan pemberitahuan ringkas mengenai situasi urus niaga di Jabatan. Katakan kalau sistem komputer urus niaga tergendala, ianya dapat diberitahu melalui Twitter dengan pantas dan sesiapa yang 'subscribe', akan dapat menyebarkan maklumat tersebut. Tidaklah bila tiba orang yang mahu berurus niaga di pejabat, didapati sistem komputer tergendala. Sedang dia tidak diberitahu terlebih dahulu mengenainya. Twitter adalah 'tool' terbaik setakat ini untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Aku fikir, laman web jabatan walaupun ada, masih tidak mampu mengatasi populariti Facebook dan Twitter sebagai media jaringan sosial yang efisien. Aku akan cadangkan perkara ini kepada Bos. Aku tahu apa jawapan mereka nanti. Tetapi, sekurang-kurangnya aku cuba. Kamu tahu aku cuba, bukan?

Bukan senang untuk mengubah mentaliti manusia. Tun Dr. Mahathir sudah mencubanya. Masih tidak berjaya. Tahun 2020 cuma lebih kurang 10 tahun dari sekarang. Tetapi dalam perkhidmatan awam, cuma beberapa kerat yang mahu sedar mengenainya dan mahu melakukan sesuatu untuk berubah. Selebihnya, mereka sedang 'selesa'.

Cabaran terbesar untuk mengubah mutu perkhidmatan awam adalah, mampukah kita menggerakkan mereka dari 'kerusi selesa' mereka. Mereka tidak malas. Mereka cuma 'selesa'.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…