Langkau ke kandungan utama

Latin

Kebelakangan ini, aku sering tinggalkan petikan kata-kata dalam bahasa Latin di dalam Facebook. Antaranya,

Carpe Noctem - Seize the night (miliki malam ini)
O diem plaeclarum! - Oh, what a beautiful day!
Semper ad meliora - Always towards better things

Ada yang pelik apabila membacanya. Ada yang bertanya. Tidak kurang juga ada yang membalas, dalam bahasa Latin juga. Sejak dulu lagi aku meminati bahasa Latin. Aku fikir ianya bahasa unik, sama seperti Sanskrit.

Cuma aku keberatan untuk belajar kerana diketahui (secara rambang) ianya bahasa kitab agama Kristian. Cetek sungguh pengetahuan aku ketika itu. Lama kemudian baru aku sedari ianya adalah bahasa Empayar Rom. Bahasa Latin lebih rapat pengaruhnya dengan Empayar Rom berbanding dengan agama Kristian. Apabila Kristian sebagai agama diterima oleh Maharaja Rom, barulah kristian disebar dengan bahasa Latin. Malah bahasa asal Kristian kalau mengikut asal usul Nabi Isa adalah Aramaic.

Lagipun ianya cuma bahasa. Kamu tidak memuja agama hanya kerana bahasa. Cuma kita di Malaysia terlebih sensitif apabila perkataan yang melibatkan agama kita digunakan oleh orang lain. Aku tidak tahu, apa yang mereka sembah, nama Tuhan atau Tuhan itu sendiri.

Berbalik kepada bahasa Latin. Aku sedang belajar sikit-sikit dan aku rasanya ianya bukanlah suatu bahasa yang susah untuk dipelajari. Cuma bahasa Latin ini bukanlah bahasa pertuturan seharian. Jadi agak kurang faedah belajar. Tapi kalau sudah minat, tidak ada masalah, bukan?

Crescat scientia vita excolatur.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…