Langkau ke kandungan utama

Mengenai Kereta

Aku rasa kereta aku makan minyak lebih banyak daripada biasa. Mungkin enjin perlu diservis. Atau mungkin RON95 tidak bagus. Entah. Kalau sebelum ini RM30 boleh menggerakkan kereta aku hampir lima hari, sekarang, hari ketiga, meter minyak sudah hampir mencecah "E".

Seorang kawan tadi bertanya, bila aku mahu tukar kereta. Ketika itu aku sedang menjeling Mercedes-Benz E200 BlueEFFICIENCY yang dipamerkan di tengah-tengah ruang legar Alamanda Putrajay. Aku fikir E-Class terbaru agak kurang menarik jika dilihat dari dekat. Garis-garis di badannya nampak terlalu 'semak'. Masih kereta yang hebat tetapi apabila melihat Will Smith dan Tommy Lee Jones dalam Man In Black II memandu E-Class terbaru ketika itu, ianya nampak sungguh hebat dan cool. E-Class 2010 ini aku rasa terlalu 'bekerja keras' untuk menjadi sebuah kereta yang cool.

Oh, berbalik kepada tukar kereta. Aku beritahu, kena tangguh dulu. Kena dengar apa yang kerajaan akan umum mengenai penjualan harga minyak mengikut kapasiti enjin kereta. Aku memang hendak membeli Bugatti Veyron berkapasiti enjin 8 liter. Tapi kalau aku perlu bayar sejuta Ringgit untuk seliter minyak, tiada gunanya. Cuma, kalau sudah mampu miliki Bugatti Veyron yang berharga sejuta Dollar, harga minyak tidak perlu difikirkan sangat, betul?

Jadi, tangguh dulu beli kereta baru sehingga aku tahu apa keputusan kerajaan. Lagipun kereta kecil yang sudah sekian lama dengan aku, masih kuat bertahan dan mampu membawa aku pergi ke mana saja aku mahu pergi, setakat ini.

Sementara itu, kepada pembeli kereta Alado, apa yang kamu fikirkan semasa membeli kereta tersebut? Jimat duit? Value for money? Sungguh? Aku tidak mahu kata Proton itu bagus. Tapi sekurang-kurangnya mereka tidak buat kereta daripada komponen Lego.

Tapi itu pilihan kamu, bukan. Tidak kisah.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…