Langkau ke kandungan utama

Menjadi Biasa

Sejak kebelakangan ini aku lihat durian kembali ada di mana-mana. Musim durian sudah tiba kembali? Setahun ada berapa kali musim durian?

Dulu, seingat aku cuma ada sekali musim durian dalam setahun. Ketika itu arwah nenek akan menyewa sepohon pokok durian dan semua buah durian yang jatuh dari pokok tersebut menjadi milik kami. Kebetulan pula pohon tersebut berada di belakang rumah aku di Kuala Kangsar. Kalau terdengar saja bunyi buah jatuh, bergegas aku berlari mencari buah durian yang baru jatuh. Aku tidak peduli buah lain di atas pokok.

Isi durian kampung ketika itu cuma ada satu jenis rasa. Tidak seperti sekarang. Ketika di Agrotek Hulu Langat tidak lama dulu, aku dihidangkan dengan pelbagai jenis durian dengan pelbagai jenis rasa. Tetapi aku masih tetap ingat bagaimana rasa durian kampung di Kuala Kangsar. Kata orang dulu, durian Kuala Kangsar paling sedap. Durian tembaga, kata mereka lagi. Orang dari jauh sanggup datang ke Kuala Kangsar setiap kali musim durian tiba untuk mendapatkan durian yang terbaik.

Aku sedari adanya komersialisasi durian ketika mula belajar di MRSM Balik Pulau. Sepanjang jalan menuju ke maktab, pohon durian di kiri kanan dengan jaring di bentang tinggi merentasi atas jalan untuk menghalang durian jatuh terus ke jalanraya. Belakang maktab pula, penuh pokok durian milik tokey cina dan setiap musim durian tiba, pasti ada buah durian yang jatuh ke dalam kawasan pagar maktab. Itu rezeki kami.

Sekarang, aku sudah tidak dapat bezakan bila musim durian. Aku rasa durian sentiasa ada setiap hari. Kamu lihat saja di Jusco. Ada saja durian yang siap dibungkus isinya untuk dijual.

Dan aku rasa sedikit kecewa. Dulu orang sanggup tunggu tiba musim durian untuk menikmatinya. Ianya menjadi begitu istimewa. Harganya mahal, sesuai dengan tarafnya sebagai "Raja Buah" di Malaysia. Sekarang, tiada apa-apa yang istimewa tentang buah durian. Setiap hari kamu boleh menikmatinya, kalau kamu terasa ada apa-apa nikmat lagi.

Begitu juga bahulu, ketupat, lemang, kuih raya lain, dan banyak lagi makanan yang suatu ketika dulu kita boleh perolehi di waktu-waktu tertentu saja. Namun akibat usaha komersial, ianya menjadi suatu yang biasa saja. Kamu tidak terasa teruja untuk menikmatinya, apatah lagi untuk berfikir mengenainya.

Mungkin aku sudah tua. Pemikiran juga agak tradisional mengenai perkara sebegini. Aku fikir ada benda yang sesuai dikomersialkan. Ada perkara yang patut dibiarkan menjadi tradisi. Kalau tidak, ianya akan hilang seri dan keistimewaannya. Jatuh nilai sebenarnya yang sepatutnya benda itu miliki.

Kita tidak rugi kerana kita boleh nikmatinya bila-bila masa. Cuma, kita tidak akan rasa seronok dan istimewa lagi mengenai. Semua sudah menjadi biasa. Kita lihat dan berkata,

"Next..."

Ulasan

 1. "Aku fikir ada benda yang sesuai dikomersialkan. Ada perkara yang patut dibiarkan menjadi tradisi. Kalau tidak, ianya akan hilang seri dan keistimewaannya. Jatuh nilai sebenarnya yang sepatutnya benda itu miliki."


  wah, very deep.
  thanx 4 sharin.
  :)

  BalasPadam
 2. kisah durian ini mengingatkan ku pada suatu ketika dulu aku dan tok wan lepas sekolah pergi mengutip durian di dusun. Kalau lah masa boleh diundurkan kembali...

  BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…