Langkau ke kandungan utama

Pilihan

Seorang sahabat baik mahu menemuramah aku untuk sebuah tabloid. Aku perlu menjawab soalan beliau dari sudut pro atau kontra, dan aku cuma boleh pilih satu sudut.

Agak sukar untuk aku melakukannya. Aku mahu persifat non-partisan. Sekurang-kurangnya aku percaya, tindakan aku bersifat non-partisan. Maka apabila dikemukakan soalan dalam keadaan 'terkawal', sukar untuk aku memberi jawapan bersifat menyebelahi mana-mana pihak. Kalau dalam keadaan spontan, mungkin. Malah selalu berlaku.

Untuk tidak menyebelahi mana-mana pihak, bukan suatu perkara mudah. Kita sentiasa akan terpengaruh dengan keadaan. Apabila keadaan itu menyebelahi kita atau menguntungkan kita, maka ianya akan kita sokong dan kita puji. Begitu juga untuk menentang sesuatu perkara. Kita perlu ada sebab kenapa kita menentangnya. Bukan disebabkan pengaruh orang lain. Tetapi ianya mestilah berdasarkan analisis dan kefahaman kita tentang perkara tersebut.

Cuma, kita juga perlu sedar, banyak tingkah laku kita sebenarnya bersifat partisan. Dan aku ulang balik perkara di atas. Sekiranya perkara itu menguntungkan kita, pasti kita akan memilihnya. Itu adalah tindakan partisan tanpa kita sedar. Cara hidup ini menerangkan kita mana yang baik, mana yang buruk.

Tidak, bukan politik saja yang perlu ada pilihan. Hidup sentiasa ada pilihan.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…