Langkau ke kandungan utama

Resepi Sabar

Semasa di Giant The Mines tadi, aku beratur di kaunter untuk membayar barang yang aku beli. Ada makanan, minuman dan sebiji gelas. Juruwang mengambil setiap barang aku dan 'ditembak' barcode yang terdapat di bungkusan. Kecuali gelas. Aku sendiri tidak sedar. Rupanya tiada tanda atau pelekat barcode di gelas. Lalu juruwang bertanya kepada aku,

"Gelas ini tiada harga. Berapa harga gelas?"
"Tak tahu."

Terus beliau letakkan ke tepi gelas tersebut. Aku pula bertanya,

"Habis gelas itu macamana?"
"Saya tidak tahu harganya." Jawab beliau. Aku tanya lagi,

"Jadi, saya perlu pergi tengok berapa harga gelas di tempatnya?"
"Saya tidak boleh pergi, jauh sangat." Jawab beliau.

Agaknya mungkin kerana aku bukan jenis manusia yang suka berkonfrontasi. Aku biarkan saja. Tapi aku fikir juga. Giant adalah pasaraya besar bertaraf antarabangsa. Ada 102 cawangan di seluruh Malaysia. Kalau begini mutu perkhidmatan mereka, kenapa aku tidak pernah dengar komen orang di media massa?

Kamu cuba bayangkan pejabat aku pula. Kerusi rosak, masuk surat khabar. Bangunan rumah kedai yang menjadi sewaan pejabat buruk dan usang, masuk surat khabar. Orang datang ke kaunter, diberi tunjuk ajar isi borang dan apa yang perlu dibuat, datang balik ke kaunter dan masih tidak lengkap. Bila diberitahu ada perkara tidak lengkap, disalahkan dan dimarah penjaga kaunter. Bising satu dunia petugas kaunter tidak mesra. Tulis panjang-panjang komen di media massa.

Aku dan kamu sebenarnya sama. Kritikal terdapat perkara yang kita mahu kritikal. Tetapi sebaliknya diam membisu tentang perkara yang kita tidak peduli. Kita sebagai manusia adalah terlalu lemah dalam banyak perkara. Kita terlalu pentingkan diri sendiri.

Mungkin tadi, kalau ada 'floor manager', mahu saja aku suruh dia yang pergi tengok harga gelas tersebut. Tetapi sekali lagi aku kata, aku tidak suka berkonfrontasi. Nasib baik kamu Giant, kamu bukan sebuah parti politik atau ahli politik.

Tidak mengapa. Esok di pejabat masih ada gelas untuk digunakan.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…