Langkau ke kandungan utama

Sabtu Bersama Sahabat

Sabtu aku bertemankan sahabat-sahabat lama. Aku dan Nash berkunjung ke rumah Renny dan Faiz atas persetujuan kami untuk datang dan berbual-bual. Sekadar itu. Renny janjikan juga untuk menyediakan makanan.

Kamu perlu tahu, Renny adalah bekan teman wanita aku lebih kurang 18 tahun lalu. Sekarang dia amat bahagia dengan Faiz dan dua ekor kucingnya. Nash dan Renny juga adalah sahabat sepersekolahan di Pulau Pinang dan kami juga ditempatkan dalam keluarga pelajar yang sama sewaktu di sekolah. Begitu akrabnya kami suatu ketika dahulu.

Setiba di rumah Renny, kami dihidangkan dengan juadah yang amat menyelerakan. Aku beritahu kepada mereka betapa sudah lama aku tidak menjamah nasi, maksud aku nasi dan lauk pauk yang 'sempurna'. Hari itu aku makan dua kali, siang dan malam serta aku menambah nasi di setiap waktu sebanyak dua kali juga. Persetankan diet (kalau benar aku sudah tidak berdiet).

Kemudian kami berbual atau lebih santai sebutannya, berborak dari petang hingga jam 1 pagi. Pasti ada cerita mengenai sekolah. Pasti ada cerita mengenai sahabat sepersekolahan. Pasti ada cerita cikgu sekolah. Kami teorikan pelbagai perkara; kenapa ramai antara kami yang masih 'menyembunyikan diri' daripada menghadiri majlis reunion atau sesi teh tarik di kedai mamak atau kenapa masih ada antara kami yang belum berkahwin terutama di kalangan 'budak baik' antara kami.

Boleh saja kami berbual-bual 24 jam dengan kopi dan teh terhidang di meja. Boleh saja kami terus ketawa dan gembira dengan kacang tanah dikupas dan berkotak-kotak rokok dihisap (kecuali aku). Tetapi kita akui hakikat masa. Ada kalanya kita perlu lepaskan saat sebegitu pergi agarnya ia terus menjadi kenangan dan mungkin di kemudian hari nanti, boleh dilakukan lagi perkara yang sama.

Aku gembira melihat Renny dan Faiz. Mereka tampak begitu serasi. Begitu ideal. Kami terbuka menceritakan kisah bersama dulu. Tidak ada apa yang perlu disembunyikan. Itu adalah kenangan dan kami mahu dikongsi dengan orang lain kenangan itu. Orang yang kita kenal dan mesra.

Nash seperti aku; kakitangan kerajaan. Seperti aku juga, kami hidup sekadar mampu. Jadi setiap ketika, kamu cuba mencari ruang untuk melihat keadaan hidup dalam suasana yang lebih positif serta menjadi peluang agar dapat menjadikan hidup kami lebih berjaya. Kami tidak perlu bersembunyi di sebalik topeng kejayaan orang lain demi untuk terus bersahabat. Kami ikhlas mengakui perit hidup ini. Sekurang-kurangnya Nash ada idea untuk diluahkan bagaimana dapat kami perbaiki hidup ini. Begitu juga aku.

Sahabat lama. Jiwa tetap baru.

Ulasan

  1. Renny4:06 PG

    I guess that's one way to say my cooking is good enough to eat :) Nanti kita lepak2 lagi ok

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…