Langkau ke kandungan utama

Hati Ini Berbatas

"Maaf. Bukan santunku terbungkam. Hanya hatiku berbatas..."

Lebih kurang maksud aku kepadanya sekarang. Walau tidak dijelas secara nyata, harap dia faham. Aku perlu lakukan untuk memudar apa jua rasa di hati. Jadi kalau dia terasa seperti tidak dipedulikan, ianya kerana sengaja aku lakukan.

Agar reda segala resah menanti jawapan darinya.
Agar luluh segala harapan yang pernah ada terhadap dirinya.

Bukan berputus asa. Cuma rasa perlu. Perlu dilakukan sekarang agar masa mendatang hidup ini lebih tenang daripada sentiasa mendesak diri untuk menyukai seseorang yang tidak pernah kembali menghargai. Anggapan aku begitu. Dia tidak pernah mahu menghargai. Jadi perlu apa lagi aku bebalkan diri untuk tunggu mengharap?

Lagipun, aku bahagia sekarang. Tenang. Hidup lebih damai dengan orang sekeliling yang sangat memahami dan mengambil berat (kamu tahu siapa kamu). Sekurang-kurangnya itu. Aku tidak perlukan dia meluahkan jiwanya. Sekadar sedikit menghargai, sudah cukup. Tetapi aku tidak pernah terima dari dia perkara itu.

Jadi ketahuilah, aku sudah berhenti daripada menunggu. Aku sudah bangun dan berlalu pergi. Aku mahu mencari daerah lain yang lebih menyenangkan aku. Aku temuinya walaupun bukan dalam keadaan yang ideal. Aku juga tidak perlu apa-apa lagi daripada dia. Cukup apa yang dia pernah berikan (jika ada). Aku tetap simpan semua itu sebagai kenangan. Tetapi sekadar itu, kenangan.

Dia juga tidak perlu mencari aku lagi ketika perlu. Berat rasa hati untuk menunaikannya. Kerana aku tidak mahu terjerumus kembali dalam ruang 'mengharap'. Dia pasti ada orang lain yang lebih sudi dan lebih ikhlas. Pergi saja di sana.

Aku pasti dia sedar perubahan ini. Sehari demi sehari pasti akan membuat dia tertanya-tanya. Itupun kalau dia mahu membiarkan diri untuk mempedulikan aku. Aku mahu dia tahu, apa jua cara untuk dia bermesra selepas ini, hanya sejuk beku yang diterimanya nanti. Bukan tiada simpati. Aku desak diri sendiri untuk berbuat begitu. Desak. Ianya adalah paksaan. Harap dia faham kenyataan itu. Harap dia sedar, kerana tidak pedulinya itu, ada hati yang terluka.

Aku juga mahu agar dia tidak datang memohon kemaafan. Aku sudah lama memaafkannya. Lama sebelum terdetik di hati kalau ada salah darinya.

Baris-baris kata ini ditulis bukan dalam keadaan aku kecewa, berduka atau marah. Aku menulis ini dalam keadaan amat tenang, amat damai dan selesa. Selesa dengan apa yang sedang aku lalui. Tetapi kerana aku dapat rasakan sesuatu yang terdetik di hatinya, maka aku letakkan nota ini di sini. Kalau dia tidak baca, ada kawannya yang ada membaca. Kalau dia tidak tahu, mungkin ada kawannya yang akan memberitahu. Kalau mereka diamkan saja, fahami ini; aku tidak kisah.

Sebesar debu pun harapan yang ada, aku mahu ianya terbang pergi. Terbang jauh melewati pelangi mimpinya. Aku sudah berjalan pergi, jauh.

Ulasan

 1. Kalau dah nekad, teruskan dan jgn berpatah balik. Sebagai kwn, sy ada kalau tiba2 awak memerlukan.

  BalasPadam
 2. Anonymous1:09 PTG

  tabahlah menghadapi liku2 kehidupan seperti yang awak pernah kata(LIFE IS BEAUTIFUL)

  BalasPadam
 3. Terima kasih. Tapi, baca dulu sampai habis. :D Saya sedang amat senang hati.

  BalasPadam
 4. aku_ayu4:18 PTG

  bunyi kecewa je..

  BalasPadam
 5. Aiyo.. Takde la. Takde sebab.

  BalasPadam
 6. walaupun pataha hati marilah kita berkasih sayang sebagai manusia =)

  BalasPadam
 7. rasa mcm pernah alami seperti apa yang saudara alami sekarang ini...mmg kecewa tul bila ada sikap sebegini

  BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…